„A legrosszabb eset az ellehetetlenülés”

Ezt mondta Horváth István Zoltán, a nagyatádi Családok Átmeneti Otthonának vezetője, amikor a jövőről kérdeztük. 20 éves fennállása alatt az otthon 411 családnak segített, köztük 834 gyereknek.

Nagyatádon 50, a 2022-ben megnyitott csokonyavisontai lakrészben további 10 főt tud elhelyezni az intézmény, ami jelenleg is teltházzal üzemel.

– Az ellátott családok hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetűek, alacsony iskolai végzettséggel, egészségügyi- és mentális problémákkal, korábbi traumáktól terhelve – vázolta a helyzetet Horváth István Zoltán, az intézmény vezetője.

Jelenleg évente 1 millió 800 ezer forintot fizetnek a gázért és 960 ezer forintot az áramért. Ez az állapot jó esetben is csak az év végéig tart, de arról nem tudott beszámolni, hogy mi várható, ugyanis még nem kapták meg a jövő évre vonatkozó ajánlatot a szolgáltatóktól. Mindenesetre korábban már szereltek fel napkollektorokat, ami a melegvíz-ellátásban segít.

– Napelemre adtunk be pályázatot, de még mindig nincs elbírálás. Közben, ugye, a napelemek ára is felment, ami csak a probléma egyik fele. A másik az, hogy alapanyaghiány is van, azaz nem igazán lehet paneleket kapni.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha tízszeres árat szab meg a szolgáltató, az intézményvezető azt válaszolta, hogy a legrosszabb eset az ellehetetlenülés, ami bekövetkezhet.

Horváth István Zoltán, intézményvezető
Horváth István Zoltán, intézményvezető

– Próbálunk bízni abban, hogy valami változás lesz, mást nem tudunk tenni – tette hozzá. – Tartok tőle, ha a költségek akár ötszörösére nőnek, akkor a jelenlegi normatíva finanszírozásából nem lehet kigazdálkodni a jövőbeni kiadásokat, és az intézményünk fenntarthatósága veszélybe kerül.

A családok a törvényileg meghatározott minimumot, a jövedelmük tíz százalékát fizetik a térítésre díjra.

A nagyatádi Lidl az élelmiszermentési program keretében pékárukat, zöldségeket, gyümölcsöket adományoz az otthonnak, rajtuk kívül magánszemélyek és cégek is támogatják adományokkal az intézményben élő családokat.

Az otthon nem csak Nagyatádról, hanem az ország bármely pontjáról fogadja a krízishelyzetben lévő családokat.

– A megyében a Magyar Vöröskereszt ezt az egy ilyen jellegű intézményt üzemelteti. A várólistánkon jelenleg 164 család szerepel. Félek tőle, hogy a közelgő válság miatt ez a szám emelkedni fog.

Az intézményvezető hangsúlyozta: a köznyelvben ugyan anyaotthonként hivatkoznak rájuk, de családokat is fogadnak. Legutóbb két család költözött be, akik nem tudták fizetni az albérletet, ezért az utcára kerültek volna.

Aki bekerül az otthonba, az 1 évet maradhat, fél évet pedig hosszabbíthatnak vele.

– Ha valaki kitölti itt az idejét, és nincs hova mennie, annak adunk ajánlólevelet, felvesszük a kapcsolatot más szervezetekkel, hogy ne kerüljön utcára.

Az intézményvezető arról is beszélt, hogy az elszabadult energiaárak, a nagyon magas infláció miatt egyre nehezebb a családokat visszaintegrálni a társadalomba, ráadásul, akinek több gyereke van, annak a bérbeadók sem adják ki szívesen a lakásukat. Úgy véli, hogy az ellátottak lehetőségei napról-napra szűkülnek.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás