„Ha nem vagy felkészülve, elvisz a rohammentő”

Ezt mondta Vlasics Zoltán a Bécsben rendezett HYROX elnevezésű erőpróbáról, ami leírva is fárasztónak hangzik, részt venni a versenyen pedig „brutál kemény”. Először indult, a korcsoportjában negyedik lett.

Egy óriási bécsi csarnokban gyűlt össze mintegy 1500 versenyző vasárnap, akik egy embert próbáló megmérettetésre neveztek be. A HYROX versenyek az erőről, a kitartásról és a sebességről szólnak.

– Úgy kell elképzelni, hogy minden gyakorlat előtt futsz egy kilométert, megcsinálod az aktuális gyakorlatot, például el kell tolni egy szánkót, amire 152 kg súlyt pakoltak – számolt be a verseny menetéről Vlasics Zoltán, a nagyatádi 63. Bázis tulajdonosa.

Egyebek között egy kilométert kell evezni az evezőgépen, 200 métert kocogni két 24 kilós súllyal, de van, hogy egy hat kilogrammos medicinlabdával kell eltalálni egy három méterre lévő célt. Százszor.

– Somogyból én indultam egyedül, összesen 10 magyar volt kint Bécsben. Azért indultam el, mert júniusban lesz a terepakadály-futás Európa-bajnokság, addig kerestem valamit, ami brutál kemény. Így találtam rá erre a versenysorozatra. Nyugat-európai városokban rendezik meg ezeket a versenyeket, a következő Kölnben lesz.

Zoltán célja az volt, hogy a korcsoportjában az első húszba beférjen, végül a negyedik helyet érte el. A következő alkalommal megcélozza a dobogót. 

– Ha nem vagy felkészülve, elvisz a rohammentő. Kétszer éreztem azt a verseny során, hogy valaki megkönyörülhetne rajtam, és fejbe lőhetne. De mentem tovább, csináltam. A végén levezetésképpen beneveztem a húzódzkodó versenyre is, és megnyertem, hajtott az adrenalin. Másnap, persze, mindenem fájt, elindulni sem bírtam – mondta.

(Fotók: Tóth József, Sportograf.com)

Megosztás