„Lássátok, ez a szerelem”

Petőfiről és Petőfitől hallhattak bensőséges előadást Fejér Zoltán rendezésében a Czindery Szépmíves Céh vendégei a Nagyatádi Turisztikai Központ dísztermében.

A fiatalon elhunyt költő gyakran esett szerelembe, és ez az érzés legalább olyan gyakran vezette a tollát is. Reménytelen szerelmei, csalódásai és beteljesült vágyai végigkísérték költészetét.

A műsorban a gyermekkori szerelmektől a gimnazista fiú fellángolásain át az érett költő gazdag érzelemvilága is megelevenedett.
A kezdetekről, az aszódi gimnáziumi éveiről Petőfi így emlékezett:

…mily eseménydús három esztendő! 1. Itt kezdtem verseket csinálni – 2. Itt voltam először szerelmes – 3. Itt akartam először szinésszé lenni – A verselés a szerelem eredménye volt.

Aztán sok szép mulandó érzés, inspiráló kaland elevenedett meg a szépmíves céh előadásában a költő szabad szárnyalásán csendesen kuncogó közönség előtt. Petőfi igazi lánggal égett, melyet az összeállításban szereplő hölgyek hol szeretettel, hol elutasítással viszonoztak.

Többek között Tóth Róza, kinek fejfájára 1873-ban Petőfi „Tündérálom” című versének utolsó sorát is rávésték, Nagy Zsuzsika, kihez a reménytelenül szerelmes költő több verset is írt, Sass Erzsike, aki 85 évesen megvallotta az újságíróknak, hogy a „Négyökrös szerkérben” megírtak, szinte szóról szóra megtörténtek.

Aztán az igazi, beteljesült szerelem Szendrey Júliával az erdődi tiszttartó lányával. Petőfi szerelmi  költészete ekkor érte el csúcspontját. A sors viszont csak néhány szép évet adott nekik. A „Szabadság, szerelem” költője elesett a szabadságharcban, de versei velünk maradnak, és mint ezen az estén is, ha felidézzük őket jobban megértjük az ifjú költő érzelmeit, művészetét, életét.

   

   

Megosztás