Rendeletbe foglalta a kormány, ki fizet a halasztható műtétek előtti koronavírus tesztért

Térítésmentesen csak akkor kérhető a tesztelés ilyen beavatkozások előtt, ha az illető még kiskorú vagy szakorvosi vélemény alapján nem oltható vagy „fennáll a fertőzés gyanúja”.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent egyik rendelet a  „tervezhető fogászati ellátásra, az egészségügyi intézménybe a rehabilitációs ellátásra, vagy a tervezhető invazív beavatkozásra jelentkező beteg ellátásának feltételei”-t határozza meg. Ezek pedig röviden a következők:

  • a páciens védett a koronavírussal szemben (vagyis védettségi igazolványa van)
  • rendelkezik egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel, és a beavatkozás napján elvégzett negatív eredményű antigén gyorsteszttel
  • vagy pedig a nem védett személyen történő beavatkozás kockázata szakmai szempontból elhanyagolható, és a beavatkozást végző szakorvos nem tartja indokoltnak a tesztek elvégzését.

A beteget kísérő személyek szintén csak akkor léphetnek be az egészségügyi intézménybe, ha van védettségi igazolványuk és negatív teszteredményük.

Ez persze rögtön felveti a kérdést: a tesztelés ingyenes azoknak, akiknek nincs védettségi kártáyjuk? A rendelet erre is kitér. Csak abban az esetben lehet térítésmentesen teszteltetni, ha a beteg kiskorú vagy fennáll a fertőzés gyanúja (ez a pont nincs bővebben kifejtve) vagy pedig az illető a szakorvosi vélemény alapján nem kaphat vakcinát.

Amennyiben a kiskorú pácienst kísérő személy nem védett, úgy a teszteltetése szintén térítésmentes, melyet az adott egészségügyi intézményben végeznek el.

Vagyis aki mindeddig nem oltatta be magát, vagy nem esett át a fertőzésen, az a fent említett beavatkozások előtt kénytelen lesz kifizetni a COVID-tesztek árát: a PCR vizsgálat ára akár 19 ezer forint is lehet. A rendelet mától lépett érvénybe.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás