Rendhagyó állatvédők tartottak előadást az RSZSZK táborában

A Szurkolók az Állatokért Alapítvány a Nagyatádi Természet- és Állatvédő Egyesület meghívására érkezett Nagyatádra, hogy a főként hátrányos helyzetű gyermekeknek tartsanak előadást a felelős állattartásról az RSZSZK táborában.

– A gyerekekben van a jövőnk, ez a generáció, ha felnő, azzal a tudással, amit kap fiatalon, többet fog tenni az állatvédelemért, mint a mienk – fogalmazott Kapin Richárd a Szurkolók az Állatokért Alapítvány vezetője az Atádhírnek.

Fontosnak tartja, hogy a pedagógusok, az iskolák is jobban összpontosítsanak az állatvédelemre, hisz tapasztalati szerint azokban az óvodákban, iskolákban, ahol a pedagógus maga is tisztában van az állatvédelem fontosságával, ott a gyerekek is sokkal felkészültebbek a témákban.

Az idén hét éves alapítvány célja az állatvédelem népszerűsítése és az állatmentés, az állatkínzás ellen harcolnak, némileg sajátos eszközökkel.

– Ahol mi megjelenünk, annak azonnali médiavisszhangja van. Olyan tárgyalásokra is elmegyünk, ahol állatkínzók ellen folyik az eljárás, és sok ismert ember csatlakozik hozzánk. Nekünk mindegy, hogy valaki jobb- vagy baloldali, mert nem ez a lényeg, hanem az, hogy ügyünk mellé álljon – folytatta a vezető.

Az alapítvány olyan helyekre is kimegy, ahova más nem szívesen, volt, hogy több százan jelentek meg egy településen, de nem a megfélemlítés a céljuk, hanem az, hogy demonstrálják: nem lehet mindent megtenni az állatokkal. Richárd azt is kiemelte, hogy ilyenkor eltűnnek a határok: a Ferencváros, az Újpest, a Vasas, a Honvéd, a Diósgyőr és számos más csapat szurkolói együtt állnak ki az ügyek mellett.

Az alapvetően budapesti állatvédő szervezet vezetője elmondta, hogy vidéken a gyerekek sokkal nyitottabbak, ha az állatokról van szó, mint a fővárosban.

A RSZSZK táborában az előadást Retz Júlia tartotta, aki Richárd jobbkeze az alapítványban. Itt az állatvédelem alapjait vették át, azt, hogy mit jelent az állatokkal való helyes bánásmód, miről szól a felelős állattartás, mi is az az állatkínzás. Köszönhetően a nagyatádi állatvédőknek és az uszkár fajtamentésnek, kutyákon tudta bemutatni a felelős állattartás alapelveit.

A vezető arra a kérdésre, hogy lelkileg hogy lehet bírni a borzalmas állapotban lévő állatok látványát, azt mondta, hogy nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy a szívéhez nőnek a megmentett állatok.

– Egy feladatnak tekintem, amit meg kell oldani. Ha megmentünk egy állatot, állatorvoshoz visszük, kifizetjük a költségeket, és elhelyezzük egy általunk megfelelőnek ítélt menhelyen. A mentett állatokat az alapítványtól lehet örökbefogadni, amit nagyon szigorú szerződés szabályoz.

A szurkolóknak saját menhelye nincs, de most egy mintaprojektet szeretnének megvalósítani: Hevesben egy településen a vezető barátja lett a polgármester. Itt azt szeretnék, hogy egyetlen kutya se legyen láncon, mindegyikben legyen chip, cserébe hajlandók átvállalni az ivartalanítás költségeit, továbbá azoknál a házaknál, ahol szükséges, megcsinálják a kerítést, hogy a kutya ne tudjon elszökni.

Az előadás után a szurkolók mentek tovább, holnap már Miskolcon várják őket, hisz ahova hívják, mennek, legyen az bárhol az országban.

Az RSZSZK táborában a gyerekek rendkívül élvezték az előadást, de a gyakorlati feladatokat még annál is jobban, hisz itt testközelből is találkozhattak az ebekkel.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás