Rengeteg beteg vár műtétekre és kezelésekre Nagyatádon is

A tervezhető műtétek tucatjai maradtak el másfél hónapja a Nagyatádi Kórházban. Az orvosok jogosan tartanak attól, hogy amikor újra dolgozhatnak, megrohanják őket a betegek. Azt mondják: biztos, hogy várólisták lesznek.

Március közepe óta a kórházak felfüggesztettek minden sürgős szükségben azonnali beavatkozást nem igénylő egészségügyi ellátást a miniszteri utasítás szerint. Az orvosok jó része alig, vagy egyáltalán nem tud dolgozni: többen otthon várják, hogy elláthassák a betegeiket. Az Atádhír több nagyatádi orvossal is beszélt: arról érdeklődtünk, mire számítanak.

Volt, hogy három betegre jutott öt doktor az osztályon, és hogy a szakrendelésen is többen legyünk, mint a beteg, annak, nyilván semmi értelme nincs – summázta egyikük, aki csaknem másfél hónapja tétlenségre van ítélve. – Folyamatosan próbálom tartani a kapcsolatot a pácienseimmel, telefonon, interneten, szörnyen időrabló, és meglehetősen nehéz elutasítani őket, akadt nem egy közülük, aki könyörgőre fogta, de nem hozhatom kellemetlen helyzetbe a kórházat sem, ugye, most csak a halaszthatatlan műtéteket szabad elvégezni. Nekem körülbelül 15 betegem várja, hogy megoperáljam, és a többieknek is hosszú listája van.

Egy másik nagyatádi orvos a kollégái nevében is mondta: attól tartanak, hogy amikor ismét beindul a gyógyító munka, olyan roham fog jönni, ami komoly problémákat okoz majd.

Föltorlódtak a betegek, rengetegen várnak arra, hogy végre megkapják a szükséges ellátást vagy éppen megoperálják őket. Nálunk is óhatatlanul várólistázás lesz, de egyelőre senki sem tudja, mi alapján és ki dönt majd a sorrendről – vázolta a várható helyzetet. – Először nyilvánvalóan a kormányzat meghatározza majd egyrészt az elektív (tervezhető) műtétek újrakezdésének az időpontját, másrészt az arányát. Vélhetően a panaszos betegek előbbre kerülhetnek majd, tehát azok, akiknek sürgősebb a beavatkozás, de biztosan lesz egy bejelentkezési sorrend is.

Azt mindannyian megerősítették: egyre elkeseredettebbek a betegek, amiért nem kaphatják meg az egészségügyi kezelésüket.

Természetesen tájékoztattuk volna a nagyatádiakat arról: eddig hány beteget nem tudtak ellátni a Nagyatádi Kórházban, a korábbi betegforgalmuk hány százalékkal esett vissza, illetve arról is, hogy az „ágykiürítési akció” miatt hány beteget kellett hazaküldeniük, de a minisztérium utasította a kórházakat, hogy a járvány ügyében ne nyilatkozzanak.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke 91 kórházat keresett fel az alábbi kérdésekkel.

  • Hány ágyat kellett felszabadítani?
  • Hány beteget kellett hazaküldeni?
  • Hazaküldés előtt végeztek-e rajtuk vírustesztet?
  • Tájékoztatták-e a betegek lakóhelye szerinti helyi önkormányzatot, hogy ellátásra szoruló személyek hazaszállítása történik?

Információnk szerint a Nagyatádi Kórházban mintegy 210 ágyat kellett előkészíteni arra, hogy azokon szükség esetén vírusfertőzött betegeket láthassanak el. Szerencsére ezek nagy része reaktivált ágy, vagyis már nem működő részlegekben van. A jelenleg is működő osztályok közül főleg a rehabilitációról, a krónikus ágyakon fekvők közül kellett hazaküldeni betegeket. Azt többen is elmondták: súlyos terhet ró a családokra a fekvőbetegekről való gondoskodás.

Üresen állnak a műtők a Nagyatádi Kórházban is
Üresen állnak a műtők a Nagyatádi Kórházban is

 

Megosztás