RKC-főszponzor: a nagyatádi klub referencia lesz

Mégpedig arra, hogyan lehet jól menedzselni egy sportklubot, hosszútávon fejleszteni, hogy egyre eredményesebb legyen: a jövő az utánpótlásból nevelődik ki, de ehhez az élcsapatokat is feljebb kell juttatni, mondta.

Felsőbb osztályba akarjuk juttatni mindkét felnőtt csapatot, a nőit már jövőre, a férfit utána, mégpedig azért, hogy perspektívát nyújthassunk a fiataloknak. Hosszútávon gondolkodunk, a jövő az utánpótlásból nevelődik ki

– vázolta a klubfejlesztés alapvetését Sólyom Sándor az Atádhírnek.

Sőt, kifejezte azon szándékát, hogy a modellértékű sportmenedzselés Nagyatádon számára csak a kezdet, nem akar itt megállni, tervezi a folytatását is. Mint mondta, Magyarországon sok változás várható a sportfinanszírozás terén: szigorodik a tao-felhasználás, szűkül is, csak azok a klubok fognak talpon maradni, amelyek megfelelően gazdálkodnak, és ő leginkább ebben tud segíteni. Úgy látja, néhány kiemelt klub fog csak sok támogatást kapni, a többi pedig boldoguljon, ahogy tud.

Nem feltétlenül használt, hogy az elmúlt években ennyi pénz ömlött a sportba. Sok hiéna jelent meg, akiknek elsősorban nem a sport fejlesztése volt a céljuk, hanem az, hogy miként tudnak hasznot húzni ebből.

Sólyom Sándornak komoly sportmenedzseri múltja van, egyébként pedig költségcsökkentéssel foglalkozó cégeket birtokol és irányít. Nem titok Nagyatádon, hogy a jelen helyzetben az RKC fennmaradása volt a tét, részben a felhalmozódott hiány, részben a sokszorosára növekedő energiaköltségek miatt.

Vállaltam ezeket a költségeket, évi több 10 millió forinttal járulok hozzá összességében a klub működéséhez. Meg fogja ez érni nekünk, de tudomásul veszem, hogy ehhez előbb bele kell invesztálni. Én ezt reklámköltségnek tekintem, azzal számolok, hogy ez a befektetés az üzleti vállalkozásainkat meg tudja támogatni. Máshogy fognak viszonyulni hozzánk a vállalkozások, és Magyarországon a sikeres sportmenedzselés jó lehetőségeket rejt a gazdasági kapcsolatok építésében.

Mint kiderült, a pécsi kézilabda klub, a PVSE elnökével, Nagy Zsolttal ápolt kiváló kapcsolata révén került látókörébe a nagyatádi egyesület.

Ez Somogy megye legnagyobb utánpótlás-nevelő klubja, ezért javasolta nekem Zsolt, hogy fejlesszük együtt. A szakmai munkába nem kívánok beleszólni, azt klubelnökként ő irányítja. Elfogadtam a szakmai érveket, és látom az elkötelezettséget a vezetőség, az edzők és a városvezetés részéről egyaránt.

A harmadik tényező, ami meggyőzte, hogy Nagyatádon azt érzékelte, itt sokkal fontosabb a kézilabda, mint más városokban, jobban kötődik hozzá a lokálpatriotizmus. Ugyanakkor nem titkolta, szemléletváltozást vár el.

A klub minden egyes tagjának éreznie kell a felelősséget: teszünk értük, de el is várunk tőlük. Ha pl. a vezetés úgy dönt, ezt vagy azt a játékost le akarják igazolni, azért aztán felelősséget is kell vállalniuk. Érezze felemelőnek, és becsülje meg mindenki, hogy itt biztonságban játszhat, edzhet, és nem kell aggódnia a holnaptól. De teljesítenie kell. Az a halálom, hogyha kérek valamit, kitűzök egy célt, akkor azt válaszolja valaki, megpróbálom.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

A beszélgetésünk után a városházára sietett, ahol megszületett a megállapodás az önkormányzattal a szezon végéig szóló pontos támogatási összegről, amellyel a fő szponzor az atádi sportcsarnok energiaköltségeihez és az egyesület működéséhez hozzájárul. Ezzel egyébként nemcsak a klub edzéseit és mérkőzéseit biztosítják, hanem az iskolai testnevelés további lehetőségét is.

A Rinyamenti Kézilabda Clubnak jelenleg 135 igazolt játékosa van. A felnőtt női csapatnak 15, a férfinak 17. A többiek a hat lány és a hat fiú utánpótláscsapat tagjai. Az U8-as (2014-15-ös születésűek) fiú- és lánycsapatba éppen a jövő héten fognak újabb gyerekeket toborozni a Bárdos iskolában tartandó sportágválasztón. Az egyesület technikai személyzete 19 főből áll, 13 edző dolgozik náluk, a vezető edző Madarász Péter.

Az RKC elnöke: Nagy Zsolt. Elnökségi tagok: Sólyom Sándor és Balaskóné Halász Csilla.

 

Megosztás