Benzinnel akartak begyújtani, a tűzoltók fékezték meg a tüzet

A megyében két településen is tűzoltói beavatkozásra volt szükség, miután a kályhába benzinnel akartak begyújtani Görgetegen és Somogyaszalón is. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia.

Egy nap alatt két olyan tűzeset is történt Somogyban, amikor benzin segítségével akartak begyújtani a kályhába. Mindkét esetben belobbant a benzin gőze, ami nagyobb tűzhöz, illetve tragédiához is vezethet. Somogyaszalóban a kaposvári, míg Görgetegen a nagyatádi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók akadályozták meg a tűz továbbterjedését, majd átszellőztették a helyiségeket.

Görgetegen nem történt személyi sérülés, Somogyaszalón könnyebben megsérült egy lakó.

A benzin szobahőmérsékleten is könnyen párolog és gőze is gyúlékony, egy szikra könnyen lángra lobbanthatja. Tilos éghető folyadékokat (pl. petróleumot, gázolajat, benzint) használni begyújtáshoz, illetve a tűz élesztésére, mert súlyos robbanás és sérülés lehet a végeredmény! – hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelem.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Somogyban a lakástüzek harmadát a kémény okozza.

A Katasztrófavédelem közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy előfordul, hogy a tüzelőberendezésbe nem megfelelő tüzelőanyagot dobnak – a fa mellé műanyagpalackokat, csomagolóanyagokat, régi bútorlapokat, rongyokat – ez pedig a füstelvezetők állapotának rohamos romlását eredményezi, amely nemcsak kéménytüzek kialakulásához, hanem szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet. A nem megfelelő, vizes tűzifa használata is eleinte koromlerakódást, majd kéménytüzet okozhat.

Testi épségünk és családunk biztonsága érdekében nagyon fontos, hogy mindig a kályhának megfelelő és jó minőségű fűtőanyagot használjunk – zárul a közlemény.

(Fotók: Kaposvár HTP, Nagyatád HTP)

 

Megosztás