Sínen van a horgász vasutas

Ha egy vasutas egyenruhában ülő férfivel találkozunk a somogyi tavak partján, akkor vélhetően Molnár Balázst látjuk. A nagyatádi férfi tavaly indított el egy youtube csatornát, ami a horgászberkekben egyre népszerűbb.

Rakós bottal horgászni a horgászat egyik elhanyagolt, ám szinte biztos sikerrel kecsegtető technikája, amit még a hatvanas években fejlesztettek ki. A hagyományos módszerekkel ellentétben a rakós botokon nincs orsó sem. Nem ritka, hogy 16-17 méteres botokkal ülnek a tópartra a horgászok, amik olyan érzékenyek, hogy a horgon lévő hal minden rezdülését érezni lehet.

A vasutasként dolgozó Molnár Balázs Péter, vagy, ahogy a somogyi tavak partján, és az interneten ismerik, a horgász vasutas 2008-ban találkozott először ezzel a módszerrel, és azóta töretlenül rajong érte. Olyannyira, hogy egy barátjával, Luketics Péterrel közösen youtube csatornát is indítottak, ahol minőségi videókon keresztül igyekeznek bemutatni ennek a módszernek minden szépségét.

Korábban, még a videók előtt, a közösségi médiában kezdtem el írni erről a módszerről. A népszerűsítésen kívül a tanítás is a célom. A fiam még csak hatéves, de idén már megkapja az első szerelékét, és együtt is elmegyünk horgászni. Talán, majd neki is jól jönnek később ezek a felvételek.

A horgászatért nem kell messzire mennie, hisz számos horgászható víz található Somogyban.

– Két kedvenc tavam van, egyik nagyatádi Csónakázó-tó, a másik pedig a Deseda. Alapvetően a somogyi tavakat szeretem a legjobban. Egyszer a Tisza-tóra szeretnék eljutni, de külföldre, tengerre nem vágyom – mondja. – Beérem azzal, ami körülöttem van.

Havi három-négy napot horgászik, bár többet szeretne.

– Minden horgászélményemről születik valamilyen tartalom. Vagy írás, vagy videó. Többet nem is tudnék készíteni, mert a minőség rovására menne. Nyilván nem ebből fogok megélni, azt viszont mindenképp pozitívnak élem meg, hogy neves horgászok is elismeréssel nyilatkoztak a munkáimról.

Aki a rakós módszerrel szeretne közelebbi kapcsolatba kerülni, annak nagyságrendileg 200 ezer forintjába kerül egy teljes felszerelés megvásárlása, illetve egy kicsit bonyolultabb nekilátni a horgászatnak, de a befektetett idő többszörösen megtérül, a horgász vasutas videói pedig mindig kéznél vannak.

Megosztás