Somogyban már 41 ezer ember egészsége a tét

Jelenleg 31 háziorvosi körzet betöltetlen a vármegyében, közülük 14, csaknem az összes fele Dél-Somogyban. Ezekhez a praxisokhoz tartozik minden hetedik somogyi lakos, azaz csaknem 41 ezer ember egészsége a tét.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvántartása szerint a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma Somogy vármegyében 31. 2015-ben még csupán 8 ilyen akadt. A számuk folyamatosan emelkedett, de a koronavírus-járvány ideje alatt különösen megugrott. Az elmúlt évben egyébként 3-mal, 10,7 százalékkal nőtt a számuk.

Az országban minden 9., Dél-Somogyban pedig már majdnem minden 3. háziorvosi körzet betöltetlen (akkor tekinthető annak, ha hat hónapon át nem tudják azt betölteni; lehet, hogy ellát ott feladatokat egy háziorvos, de hivatalosan csak helyettesít).

A tartósan betöltetlen praxisokhoz tartozó lakosok száma már 40 940, Somogy lakosságának a 13,7 százaléka, vagyis minden hetedik somogyi ember érintett. Két éve még csak 32 ezren voltak, azóta több mint 27 százalékkal nőtt a számuk. Az említett arányszám (13,7 százalék) mutatja leginkább, mekkora problémát jelent egy-egy térségben a háziorvosok hiánya: ezzel a mutatóval, sajnos, Somogy a vármegyék között is a legrosszabb harmadba tartozik.

Grafika: Pénzcentrum
Grafika: Pénzcentrum

A helyzet pedig nemhogy javulna, minden valószínűség szerint romlani fog. Húsz év alatt 660-nal, 12,9 százalékkal csökkent a magyar háziorvosok száma, a gyermekorvosoké pedig ennél is nagyobb mértékben, 15,6 százalékkal – írja a Pénzcentrum. Ráadásul a háziorvosok 29,6 százaléka 60 év feletti, vagyis hamarosan nyugdíjba vonul. Utánpótlás pedig nincs.

Éppen ennek az egyre égetőbb szakemberhiánynak az enyhítése az egyik célja a hazai egészségügy átalakításának. Az év végén megjelent rendeletek megváltoztatják a háziorvosi körzetek kialakítását, pontosabban megnövelik az általuk ellátott lakosságszámot. Tehát kevesebb praxis lesz, ezáltal kevesebb lesz a betöltetlen is. Ám ez pusztán statisztikai változást jelent, a lényegen értelemszerűen semmit nem javít.

Azt pedig, hogy a városi kórházak – így a nagyatádi is – milyen szakellátást nyújthatnak majd, a Belügyminisztérium fogja meghatározni. Az orvosi ügyeleti rendszert átveszi majd az Országos Mentőszolgálat, a munkatársaik hétköznap éjjel 22 és reggel 8 óra között, valamint hétvégén délután 14 és reggel 8 között látja el ezt a feladatot. Az ügyeletet hétköznap 16-22 óráig, hétvégén 8-14 óráig a háziorvosi, házi gyermekorvosi körzetek látják majd el.

Az átalakítási tervekről szakmai egyeztetésekbe kezdett a Magyar Orvosi Kamara, február 4-én a rendkívüli országos küldöttközgyűlésükön döntenek az orvostársadalom közös fellépésének formájáról.

Megosztás