Somogyban nincs közfinanszírozott 24 órás fogászati ügyelet

300 ezernél is több ember kerül bajba, ha rosszkor fájdul meg a foga, mert Somogyban nem működik éjjel-nappali közfinanszírozott fogászati ügyelet.

Az ország másik öt megyéjében ugyanez a helyzet, ami összesen 2 millió embert érint – írja a Népszava.

Ha valakinek nagyon sürgős, a legjobb, ha vonatra száll, és meg sem áll a fővárosi Szentkirályi utcai ügyeleti központig – tanácsolta a lapnak félig tréfásan Nagy Ákos. A Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási listájából gyűjtötte ki azoknak a megyéknek a listáját, amelyekben egyáltalán nincs tb-szerződött fogászati ügyelet: Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Sopron, Somogy, Tolna, Veszprém.

A szakember az okokat elemezve rámutatott: az ügyletet az önkormányzatoknak kellene megszervezniük az alapellátás részeként, de az egészségbiztosító olyan kevés pénzt fizet a feladatra, hogy abból szinte lehetetlen megoldani ezt. A körülbelül 1400 forintos óradíjból kellene finanszírozni a fogászati anyagot, az orvos és az asszisztencia bérét, a takarítást és az egyéb rezsiköltségeket. Összehasonlításként a Népszava a fogorvosi közösségi portálokra hivatkozva írja, hogy a megyei jogú városokban az önkormányzatok bruttó 2300 és 8000 forint közötti óradíjat fizetnek az ügyeletért az egyes fogászati vállalkozásoknak.

Nagyatádon a lélekszám alapján már legalább tíz éve megszűnt az ügyeleti kötelezettség a törvény szerint. A legtöbb helyen, miként a somogyi megyeszékhelyen is, csupán néhány órás ügyeletet szerveznek. Annak ellenére, hogy a jogszabály szerint folyamatos ügyeleti ellátást kellene biztosítani. A legközelebbi, tehát a kaposvári fogászati ügyelet hétvégente és ünnepnapokon 8.00-14.00 óra között működik. Akinek máskor fájdul meg a foga, az vagy elmegy egy magánszolgáltatóhoz, vagy szenved.

 

Megosztás