Somogyi nyugdíjas-szövetség: még legalább 100 településen lehetne szervezetet alapítani

A koronavírus-járvány enyhülésével elkezdi a szervezetépítő munkát a megyei nyugdíjas-szövetség. Egyebek között erről is döntöttek a tagszervezetek vezetői a nagyatádi találkozójukon ma.

118 tagszervezete működik a megye minden részén a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége keretében. Ezen tagszervezetek vezetőinek tartották az éves találkozóját Nagyatádon.

Nincs annál fontosabb, mint, hogy cselekszünk-e helyben, teszünk-e saját céljainkért és a közösségért, hogy mennyire vagyunk szolidárisak egymással. Pótolhatatlan és példamutató érték a ti közösség iránti elköteleződésetek – köszöntötte az idősek vezetőit Ormai István.

A polgármester több helyi és országos példát is felhozott az ún. civil kurázsi értékteremtésére, egyebek között a Széchenyi park gondozását és az ukrán menekültek megsegítését, majd úgy fogalmazott: a mindennapit ugyanúgy meg kell köszönni, mint a rendkívülit. Végül köszönetet mondott az aktív szépkorúaknak, megjegyezve: ugyanígy illene a politikának is gesztust gyakorolnia az unió felé, ahonnan évek óta áramlik a pénz hozzánk.

A tagszervezeti vezetők megköszönték a polgármester és Nagyatád támogatását, majd először a szövetség anyagi helyzetét beszélték meg. Kiderült, két éve nem kapnak anyagi támogatást az államtól működésükre, szakmai tevékenységükre. Ezért kényszerűen arról döntöttek, hogy 250 forint helyett 600 forintra emelik a tagdíjat.

Ezt követően áttekintették a megyei művészeti gálákkal és az Idősek Hónapjának rendezvényeivel kapcsolatos feladatokat. Több  eseményt is szerveztek idén első alkalommal, a Tojáspingáló versenyt, a Mezeivirág-kötő versenyt és a Tegyük meg a maratoni távot! elnevezésűt. Ezeknek jó fogadtatása volt, az utóbbin pl. 166-an vettek részt (nem egyedül, egy-egy klub tagjainak együtt kellett „lesétálniuk” a maratoni távot).

A Cérnagyári Nyugdíjasok Klubja 15 fővel teljesítette a maratoni távot
A Cérnagyári Nyugdíjasok Klubja 15 fővel teljesítette a maratoni távot

Egyetértettek a Nyugdíjasok Országos Képviseletének (NYOK) azon állásfoglalásával, amely törvénymódosítást kezdeményez az elértéktelenedő nyugdíjak miatt. Elhangzott, a kormány az év első nyolc hónapjának átlagához, a 10,7 százalékos inflációhoz igazítja a novemberi emelés összegét, miközben már augusztusban 15,6 százalékos volt a pénzromlás, év végére pedig várhatóan meghaladja a 20 százalékot is.

A 13. havi nyugdíjat már rég megette az infláció. Az idősek hiteleznek a kormánynak, miközben az 2010. óta szóba sem áll a nyugdíjasok érdekképviseleteivel – hangsúlyozta Stikel János megyei elnök.

A találkozón a szövetség előtt álló feladatokról szólva úgy határoztak, a covid-járvány enyhülésével nekiláthatnak a szervezetépítési feladatoknak. Tapasztalataik szerint Somogyban legalább 100 olyan település van még, ahol nyugdíjas csoportot lehetne alapítani.

Fotók: Röhrig Dániel
Fotók: Röhrig Dániel

 

Megosztás