Megint nem újítják fel a 68-as főutat

Folytatódik a 68-as főút felújításának kálváriája. Országosan csaknem 300 beruházást állít le a kormány, ezek között szerepel a Barcs-Böhönye-Balatonszentgyörgy másodrendű főútvonal felújítása is.

Mint ahogy arról néhány hete beszámoltunk, megkezdték a 68-as főűt felújításának tervezését, ám úgy tűnik, hogy a tényleges kivitelezés újfent elmarad.

A valamivel több mint 12 éve húzódó felújítás körüli mizériának most épp Lázár János építési és beruházási miniszter megbízásából helyettese, Csepreghy Nándor vetett véget, ugyanis a nemrégiben közzétett listán az elmaradó beruházások között szerepel a Barcs-Böhönye-Balatonszentgyörgy másodrendű főútvonal felújítása is, ezért a 2024-re ütemezett beruházás megkezdését határozatlan időre elhalasztják, újabb szöget verve ezzel a régió koporsójába.

Korábban a NIF Zrt. kérdésünkre azt válaszolta, hogy a Lábod és Böhönye közötti szakasz tervezése már csaknem egy éve folyamatban van, a két másik szakasz tervezésének a nyertesét pedig nemrég hirdették ki

A 68-as főűt teljes szakaszára vonatkozó terveket a közbeszerzési értesítők szerint 1 milliárd 786 millió forintért készítették, illetve készítenék el a nyertes pályázók, de úgy látszik, hogy a környékbeli polgármesterek hiába nevezték tarthatatlannak az út állapotát, a szavaik nem jutottak el a döntéshozókig, ezért a dél-somogyi kátyúk még sokáig velünk maradnak.

Somogyban nem csak ezt az egy projektet jegeli a kormány. Kadarkúton határozatlan ideig nem épül meg a Nemzeti Szabadidős- Egészség és Sportpark program keretein belül egy sportpark, a mosdósi kastélyt és környezetét sem újítják fel, illetve nem kezdik meg a somogysárdi Somssich-kastélyegyüttes állagmegóvási munkálatait sem.

Fontos megjegyezni, hogy ez a 284 elemű lista csak azokat a beruházásokat tartalmazza, amikről a kormány már döntött, tehát semmi nem zárja ki, hogy a későbbiekben további beruházásokat „halasztanak el, illetve ütemeznek át”. 

(Fotó: Röhrig Dániel)

Megosztás