Százával telefonálnak influenza elleni védőoltásért

Kifakadtak a nagyatádi háziorvosok: nem bírják a terhelést, folyamatosan csörögnek a telefonok, mindenki influenza elleni védőoltást akar. Ám az idén is csak október végén lesz, hívják fel a figyelmet.

Idén mindenkinek indokolt a vakcina beadása, ezt ajánlják a szakemberek. Elsősorban azért, hogy csökkenjen az egészségügyi ellátás terhelése. Az influenza elleni oltás, persze, nem hatásos a koronavírus ellen, de a két betegség légúti tünetei azonosak. Egyrészt vélhetően sokan szeretnék elkerülni, hogy egyáltalán felmerüljön esetükben a COVID-19 gyanúja; másrészt a diagnosztikai hálózat, vagyis első körben a háziorvosok komoly leterhelése várható; harmadrészt pedig nem tudható, milyen tüneteket okoz, ha a két vírus találkozik.

Naponta több tucatnyian telefonálnak, szinte folyamatosan csörög a telefon, és közben beteget kellene ellátnom, ezt a leterheltséget már nem lehet bírni – panaszkodott dr. Erdő Gabriella háziorvos. – Idén sem lesz előbb oltóanyag, várhatóan október közepén érkeznek az első szállítmányok, és október végén tudjuk beadni az első védőoltásokat.

A roham nem helyi jelenség. A Nemzetközi Oltóközpont nyitóoldalán szintén azonnal a következő mondattal találjuk szembe magunkat: „Az utóbbi hetekben egyre több megkeresést kapunk az influenza vakcina kapcsán, és ezzel együtt több százszor írtuk le és mondtuk ki az alábbi tényt: Az influenza vakcina október végére várható!” Hozzáteszik: a megkeresések jelentős száma aggasztó.

Korábban a 60 év felettiek, a várandósok, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők és az egészségügyi dolgozók kaphatták meg térítésmentesen a védőoltást. Az, hogy idén kiknek biztosítják ingyenesen, egyelőre nem tudni biztosan.

Ám Orbán Viktor miniszterelnök a napokban egy televíziós interjúban bejelentette: „Az influenza elleni védőoltás, amelyet önkéntesen lehet kérni, ingyenes lesz az egész országban.”

A minisztérium azt már közölte, hogy idén ugyanúgy, mint a korábbi években, 1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre. Így várhatóan a nagyatádi és a csurgói járásba az idén is 6 ezer adag érkezik. A korábbi években ezek jó része felhasználatlan maradt, az idén azonban a jelek szerint sokkal nagyobb átoltottságra készülhetünk – de csak október végétől.

Megosztás