Kiadták a másodfokú riasztást Somogy megyére

Az OMSZ szerint megnőtt a hevesebb zivatarok kialakulásának esélye megyénkben. A helyi szakértő szerint azonban a térségünkben nem várható jelentős időjárási esemény.

Az OMSZ tájékoztatása szerint másodfokú riasztást adtak ki Somogy és Zala megyére, mivel „hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is!

A térségünkben a követező órákban egy dél felől érkező záportömeg miatt többször is kell esőzésre számítani. A kisebb záporok a déli órák környékén elállnak, átmenetileg a nap is kisüthet, majd ezt követően a magasra törő gomolyfelhőkből kialakulhat zivatar. Varjas Kornél, a Metnet adminisztrátora szerint a másodfokú riasztás ellenére nagyon kicsi az esélye, hogy heves időjárási esemény forduljon elő Nagyatádon, de esős időre mindenki számítson.

Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése így szól:

A reggeli, kora délelőtti órákban a nyugati, délnyugati megyékben néhány zivatar kialakulhat. A késő délelőtti, déli óráktól főként az ország délnyugati, déli felén várható a záporok mellett zivatarok kialakulása, melyek között heves zivatarok is lehetnek. A intenzív zivatarokat felhőszakadás (néhány pontban akár > 20-30 mm), viharos széllökés (60-80 km/h), valamint nagyobb méretű jég (> 1-2 cm) kísérheti. Az esti órákra egyre inkább az ország középső észak-déli sávjára helyeződne át a zivatartevékenység.

Megosztás