Szombattól nyithatnak a teraszok, este 11 órakor kezdődik a kijárási tilalom

Kormányinfó: ha pénteken elérjük a 3,5 milliós átoltottságot, másnap a vendéglátósok teraszai nyithatnak, és kitolják a kijárási tilalom kezdetét. 6000 milliárd forintos alapot hoznak létre a gazdaság újraindítására.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egyebek között a fokozatos újranyitás újabb lépéseiről számolt be a mai kormányinfón.

A miniszter megerősítette, hogy várhatóan pénteken az országban elérjük a 3,5 millió fős átoltottságot Magyarországon. Ha ezt a belügyminisztérium megállapítja, úgy már szombattól kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Este fél 10-ig fogadhatnak vendégeket, a kijárási korlátozás kezdete pedig este 11 órára tolódik ki. Az újrainduló vendéglátóhelyeken májusba is jár a bértámogatás, eddig összesen 72 milliárd forint támogatást ítéltek meg, jelentős részüket már ki is fizették.

Kitért az iskolák és óvodák eheti újranyitására: a jelenléti adatokból az derült ki, hogy a hét elején az óvodások 60 százaléka, az alsó tagozatosok 75 százaléka vett részt a jelenléti oktatásban. A részvétei arány folyamatosan nő.

A miniszter elmondta: már 4 millió 400 ezren regisztráltak oltásra, jövő héten elérhetjük a négymillió fős beoltottság arányt. Az ezzel kapcsolatos következő újranyitási lépésekről a miniszterelnök fog tájékoztatást adni néhány napon belül. Ennek elősegítésére online időpont-foglalási rendszert fognak bevezetni, melyet elsőként az egyetemi klinikákon fognak kipróbálni.

A miniszter azzal folytatta: a kormány 6000 milliárd forintos alapot fog létrehozni a járványt követő időszakra a gazdaság beindítására, ez a GDP 12 százalékát jelenti. Mint mondta, igyekeznek eleget tenni az ígéretüknek, hogy a járvány által megszűnt munkahelyek helyett újakat termelnek: márciusban 66 ezer fővel többen dolgoztak már, mint februárban.

A kormány benyújtotta az országgyűlés elé a veszélyhelyzet meghosszabbítására szóló javaslatát, eszerint az őszi parlamenti ülés 15. napjáig tartana tovább a rendkívüli helyzet. A miniszter a kormány döntését azzal indokolta: még nem ért véget a járvány, a gyors cselekvőképesség és a megfelelő védekezés miatt van szükség a meghosszabbítására. Ha a járvány előbb véget érne, úgy a kormány bármikor visszavonhatná a rendkívüli jogrendet.

Ezt követően a miniszter politikai egységet kért az ellenzéktől, akik szerinte lejáratják az egészségügyet és támadják a vakcinákat.

Megosztás