Szüreti felvonulás 2018 – Uccu neki! Mulassunk!

Hosszú sorban, népies öltözékben pompázva daloltak, táncoltak az idei szüreti felvonuláson. Az új kisbíró dobszólója és rigmusai kísérték a menetet. A német és horvát testvérváros tagjai is az atádiakkal mulattak.

Lovas díszmenettel, boroshordókkal megrakott kocsikkal indult útnak tegnap 15:15-kor az idei szüreti felvonulás. Bár a menet részvevőinek kerülgetnie kellett a lócitromot, így is remek hangulatban telt a szüretet ünneplők körtúrája. Számos nagyatádi- és nagyatád környéki szervezet és egyesület tagjai csatlakoztak az idei felvonuláshoz. A patás jószágokról egyebek között a Taranyi Lovasbarátok gondoskodtak, aki bemutatót is tartottak négylábú jószágaikkal. Őket két szekér követte, egyik a rezesbandát szállította, másik pedig díszes hordóban fehérbort, melyet a kulturális központ munkatársai osztottak a szomjas menetelőknek.  Utánuk következett a gyalogos menet: számos nagyatádi fiatal, óvodások és néptáncos gyerekek népviseltben álltak a felvonulók élére, hangosan az aszfalthoz csapva a seregélyeket elkergető botjukat. Utánuk következtek a nyugdíjas klubok, akik összsomogyi népviseltben képviseltették magukat. Természetesen a menethez csatlakozott a szőlő gondozinak legnemesebb csapata is, a Rinyamenti Borlovagok. Idén két testvérvárosunk tagjai is képviseltették magukat a felvonuláson, hiszen itt voltak német barátaink Nusslochból, és a Krizevci delegáció is Horvátországból, akik horvát népdalokat énekeltek a folklórnak megfelelő öltözékben és hangszerrel. Őket pedig a nagyatádi lakosság színpompás, vidám csapata követte. 

A felvonulás jó hangulatáról az új kisbíró is gondoskodott, név szerint Iszákos Hordóssy Jónás, aki rigmusokkal és dobszóval kísérte a menetelőket. Három órakor a Szent István parkban felállított színpadon ő csődített össze a nagyatádiakat a mulatságra, melyet Ormai István köszöntője követett. Néhány koccintás után indulhatott el a menet, melynek végállomása a Hunyad Napi mulatság volt. Itt néptáncbemutató, bordalok, és a testvérváros műsora következett. Ezt követően a felvonulók hátraarcot tettek, és visszavonultak a Szent István térre, ahol további táncos fellépőket tekinthettek meg a színpadon. Itt már nagy sebességgel fogyasztották a résztvevők bort és a hagymás zsíros kenyeret.

Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás