Terménybemutató: aki nem tud öntözni, termelni sem tud

Katasztrófa, ami a mezőgazdaságban történik, hangzott el az idei a terménybemutató kiállításon. Az idén minden termény megsínylette az aszályt. Van, ahol már csak 30 méterrel a föld alatt találni vizet.

Hagyományosan az augusztus 20-i városi ünnepség után nyitják meg a városi sportcsarnok előterében a Nagyatádi Kertbarátkör terménybemutató kiállítását. Idén is közszemlére tették a nagyatádi gazdák az elmúlt hónapok nehézségei ellenére megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket. A száraz, aszályos idő miatt idén csupán 17 termelő állította ki a terményeket – csaknem feleannyi, mint 2019-ben. 

– Tavaly azt gondoltuk, hogy az idei jobb év lesz. De nyugodtan kimondhatjuk, hogy gyakorlatilag katasztrófa, ami a mezőgazdaságban történik – mondta el Bokor János, a kertbarátok elnöke. – Az aszály miatt már van, ahol harminc méterrel a föld alatt találunk csak vizet. Ez a jövő évi termést is jelentősen befolyásolni fogja. Aki nem tud öntözni, az termelni sem tud.

Ennek ellenére a gazdák kitartó munkája eredményeként formás paradicsomokat, barackokat, szilvákat hoztak el a kiállításra. Tökök, cukkinik és szőlőfürtök is színesítették a palettát. 

A terménybemutató kiállítás megnyitóját követően kihirdették a Nagyatádi Városszépítő Egyesület által meghirdetett Virágos Város verseny győzteseit. A versenyre négy kategóriában lehetett nevezni.

  • A legszebb virágos kert: Horváth Istvánné
  • A legszebb virágos társasház: Czindery I. u 2/A (Miklós Józsefné)
  • A legszebb virágos erkély: Császár Károlyné
  • A legszebb virágos intézmény: Park Hotel Étterem

A díjazottakon kívül a bíráló bizottság, valamint Ormai István is különdíjakat ítélt meg a versenyzőknek, illetve a részvételért is kaphattak emléklapot a versenyzők.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás