Dohányt csempésztek a barcsi határnál

A négy férfi közül az egyik Horvátországban beszerezte a dohányárut, a fia Barcson átvette, majd vevőik további értékesítés céljából megvették a csempészett dohányárut. Ötmillió forint feletti vagyoni hátrányt okoztak.

A vádlottak 2021-ben álltak üzleti kapcsolatban. Megállapodásuk szerint a horvát állampolgárságú férfi a fia segítségével a több mint 100 kg fogyasztási dohányt több alkalommal egy barcsi hétvégi házba szállította úgy, hogy az adóterheket nem fizették meg utána. A vevők a csempészett árut Barcson vették át – írja közleményében a Somogy Megyei Főügyészség.

A nyomozó hatóság először az idősebbik vásárlóra csapott le, amikor 2021 novemberében a csempészárut szállító vádlottat ellenőrzés alá vonták és lefoglaltak tőle 44 kg adózatlan dohányt. A másik vevő sem tudott sokkal tovább kereskedni a hatóságok megkerülésével. Tőle 2021 decemberében foglaltak le közel 100 kg dohányt és több doboz zárjegy nélküli cigarettát.

A férfiak összességében öt millió forint feletti vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek azzal, hogy a dohánytermékek után nem fizették meg jövedéki adót és az általános forgalmi adót.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, pénzbüntetést és vagyonelkobzást indítványozott.

(A címlapkép illusztráció. A címlapkép forrása: depositphotos.com)

Megosztás