Tíz év után újra palacsintakirályt koronáznak Nagyatádon

Holnap délután veszi kezdetét a Nafigyelj! Palacsinta Fesztivál a városi strandon. A legfinomabb palacsinta készítőjét ünnepélyesen megkoronázzák, számos programmal és sok palacsintával várják az idelátogatókat.

A 2000-es években volt több éven át hagyomány városunkban, hogy palacsintasütő napot tartottak, ahol palacsintakirályt is koronáztak. Akkor még az a versenyző nyerte el a címet, aki a legmagasabbra állított lécen tudta áthajítani serpenyőből a palacsintát, holnap viszont a legfinomabb palacsinta készítője fog koronát kapni a fejére.

2005-ben Radák József hajította a legmagasabbra a palacsintát
2005-ben Radák József hajította a legmagasabbra a palacsintát
Radák József és a háromfai csapat 2005-ben
Radák József és a háromfai csapat 2005-ben

A nagyatádi fiatalok csoportja, a Nafigyelj! sok szeretettel várja a palacsintára éhes látogatókat a városi strand területén szervezett Palacsinta Fesztiválra. A részvétel ingyenes, ráadásul az első száz vendéget palacsintával is megkínálják a szervezők – azon felül is jár az édességből, ha a fesztivál különböző programjain részt vesznek. Számos ügyességi számban próbálhatják ki magukat a résztvevők: például hogy egy perc alatt hányszor tudja valaki palacsintát forgatni a serpenyőben, milyen messzire tudja hajítani a palacsintasütőt, vagy milyen messziről tudnak egymásnak a versenyzők tojást hajítani anélkül, hogy összetörne? A gyermekek számára lesz lovaglási lehetőség, csillámtetoválás készítés, vizipisztolyozás – minél több feladatot teljesít valaki, annál több palacsintát fogyaszthat. A szomjas felnőttek sörpong versenyen vehetnek részt.

A fesztiválon három versenyt is rendeznek: 15:00-kor kezdődik a palacsintasütő verseny, ahol a résztvevőknek 30 perc áll a rendelkezésükre, hogy elkészítsék a legfinomabb palacsintatálat. Bármilyen hozzávalót felhasználhatnak a versenyzők, de mindent a helyszínen kell elkészíteniük. Az elkészült ételeket zsűri fogja elbírálni, a legfinomabb alkotás készítőjét fogják kikiáltani Palacsintakirálynak. A szervezők elárulták: lesz valódi korona is!

16:00-kor kezdődik a Palacsintatorony-építő verseny. Ide kétfős csapatok jelentkezését várják, a cél pedig az, hogy adott receptet követve 45 perc alatt minél több palacsintát készítsenek a csapatok. A legmagasabb tornyot felhalmozó versenyzők elnyerik a Palacsintamester címet.

Végezetül 17:00-kor evőverseny zárja a programot. Az erre nevezőknek 5 percük lesz arra, hogy az eléjük rakott 15 palacsintából minél többet elfogyasszanak, az általuk választott töltelékekkel. A legtorkosabb versenyző elnyeri a Nagy Palacsintafaló címet.

Nevezni a helyszínen is lehet, de előzetesen is lehet jelentkezni ide kattintva.

A győztesek díszes oklevelet, konyhakötényt, az evőverseny esetében pedig partedlit kapnak ajándékba, valamint egyéb kisebb nyereményeket.

Az eredményhirdetést a Fürjecske Néptánccsoport előadása előzi meg. Ezt követően 18:30-kor kikiáltják a győzteseket és megkoronázzák a Palacsintakirályt.

A Nafigyelj! Szervezősége elmondta, hozzávetőlegesen 1000 darab palacsintára elegendő hozzávalót biztosítanak a fesztiválra. Több nagyatádi cég is támogatta a rendezvényt: lisztet és cukrot a DEH Kft, a szódát pedig a Huber Szikvíz Kft. ajánlotta fel, valamint Gálovics Mária biztosította a rendezvény poharait, melyekben hideg szódával és szörppel kínálják a vendégeket.

verseny poszter.png
verseny poszter.png

 

Megosztás