Tojásfák Nagyatádon és húsvéti park Ötvöskónyiban

Húsvéti hangulat költözik Nagyatád szívébe: felállították a város tojásfáját, a nagyatádi rekorder pedig idén 6000 tojással díszítette a sajátját. Ötvöskónyi központjában húsvéti parkot alakítottak ki.

Ahogy korábban is írtunk róla, a mai napon állították fel a Nagyatádért Egyesület tagjai a város tojásfáját a Dél-Somogy Irodaház előtti füves területen. Tavaly a veszélyhelyzeti intézkedések miatt ezt a 2007-ben teremtett hagyományt elhalasztották, idén azonban az egyesület tagjai ezzel a kis gesztussal is igyekeztek enyhíteni az atádiak járvány okozta rossz hangulatát és feszültségét, így kívánva boldog húsvétot mindenkinek – a korlátozások miatt értelemszerűen kísérőprogramok nélkül. A fa ágain megközelítőleg 300-350 tojás csüng, és minden atádit arra biztatnak a szervezők, hogy további hímes tojásokkal díszítsék. A fa körül pedig azok a két évvel ezelőtt készült tojásdekorációk láthatók, melyek mind a helyi lakosok és civil szervezetek keze munkái.

Nem ez az egyetlen tojásfa Nagyatádon, bizonyára sok családi ház udvarán készítettek hasonlóan díszes lombkoronát, de vélhetőleg egyiken sem lóg annyi húsvéti tojás, mint amennyi Horváth Istvánné aggatott fel a sajátjára: összesen megközelítőleg hatezer (!) darab díszíti a fáját.

Marika néni 2013-ban állított először tojásfát, akkor még csak 500 húsvéti dísz volt az ágakon. A tavalyi év kivételével minden évben tojásokba öltöztette az udvar szilvafáját. Az évek során mindig újabb és újabb tojásokat vásárolt, készített, illetve kapott ajándékba, amelyek tovább bővítették a kollekcióját. A tojások valóságos koncertet adnak, ahogy a szélben egymáshoz koccannak.

A javarésze műanyag tojás, de akad köztük néhány kifújt, horgolt is – mesélte Marika néni. – Sajnos, a valódi tojások idővel eltörnek. A múlt hét elején kezdtem el felrakni őket, de akkor még nagyon szeles volt az idő, az összeset leverte. Keddtől csütörtökig pakoltam fel őket az ágakra. Minden évben csodájára járnak az emberek, de idén, persze, a járvány miatt csak a kerítés mögül nézhetik meg.

A korábbi években egy élő szilvafára akasztotta fel a tojásfüzéreket, ez sajnos azonban nemrég elszáradt, így most egy kivágott fát állítottak a földbe az udvar közepén. A húsvéti hangulatot az egyéb díszítések teszik teljessé: a fát körbeüli több nyuszicsalád, és több óriástojás is „megbújik”a fűben.

Marika néni tojásfájával egyébként benevezett a Sonline „Húsvéti lájkvadászat” versenyére is, melyen el lehet nyerni Somogy megye legszebb húsvéti dekorációja kitüntető címet. Ide kattintva támogathatják Marika néni tojásfáját!

2018-ban egyébként stábunk megörökítette az akkor még „csak” ötezer darabból álló tojásfát.

A szomszédos faluba is beköltözött az ünnepi hangulat: Ötvöskónyiban a múlt héten rendeztek be egy kedves kis húsvéti parkot az önkormányzat épülete előtt. Felállításában részt vett a települési önkormányzat, a roma nemzetiségi önkormányzat, a helyi kulturális központ, valamint a falu óvónői is. Több hatalmas színes tojás és különböző technikával készült húsvéti nyúl tarkítja a zöldövezetet. A központi helyre pedig egy hatalmas piros szívet állítottak fel, a koronavírus-járvány idején szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozók munkáját megköszönve, és a járvány áldozatainak emlékére. A szívre bárki feltűzhet egy húsvéti tojást a tövében található kosárkából. Az egész parknak pedig csaknem 150 ötvöskónyi kisgyermek húsvéti rajzai adnak keretet, melyet három nagy táblára és az épület ablakaiba raktak ki. Sok helyi lakos jár ide a napsütésbe fotózkodni.

Kellemes húsvéti készülődést kívánunk!

Megosztás