Trópusi éjszakákkal tér vissza a kánikula

Megérkezett az afrikai eredetű forró légtömeg: augusztus elejéig marad a 35-36 fokos hőség, hamarosan már az éjszakák sem hoznak enyhülést. A kánikulát csak záporok és zivatarok törhetik meg rövid időre.

A hűvösebb napok után egy szubtrópusi eredetű légtömeg benyomulása okoz kánikulát országszerte, így a hőmérséklet több helyen még hajnalban sem fog 20 fok alá csökkenni. Várhatóan Nagyatádon is ezzel kell számolnunk.

Forrás: idokep.hu

Jövő héten a legmagasabb hőmérséklet nap közben elérheti a 36 fokot környékünkön. Az előrejelzések szerint érdemi enyhülésre csak augusztus elején számíthatunk, addig mindössze a helyenként előforduló záporok és zivatarok jelenthetnek átmeneti enyhülést – írta meg az idokep.hu.

Előrejelzés hétfő délutánra

Forrás: OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán felhívják a figyelmet az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlásának fontosságára. Az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol a szervezetünkre: a plusz hő leadása nehezebb, mint a hideg ellen védekezve hőt termelni, így a keringésünk jelentősen leterhelt. Ilyenkor fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Mivel a hőmérséklet még éjszakánként is magas lesz, nyugtalanul aludhatunk, ami kimerültséghez vezethet, ezáltal szervezetünk jobban elfárad. Az orvosmeteorológiai jelentés javaslata szerint, ha tehetjük, átmenetileg szüntessük meg a hőség ránk nehezedő terhelését: hűtsük le testünket vízparton, esetleg frissüljünk fel egy klimatizált helyiségben.

Megosztás