Turbékolás, kukorékolás és csiripelés a sportcsarnokban

Ma délelőtt hivatalosan is megnyitotta kapuit a 25. díszmadár-kiállítás a sportcsarnokban, és egészen holnap kora délutánig várják a látogatókat.

Nagy volt a sürgés-forgás a sportcsarnok tájékán már a hét közepén, hisz az ország különböző pontjairól, illetve a határokon túlról is hoztak díszmadarakat a huszonötödik díszmadár-kiállításra. Az állatokat már pénteken meg lehetett nézni (ezzel a lehetőséggel számos nagyatádi óvodás és iskolás élt), azonban a hivatalos megnyitó szombaton délelőtt volt.

Itt Magyar Csaba, a Galamb-, Díszmadár- és Kisállattenyésztők Nagyatádi Egyesületének elnöke köszöntötte a megjelent tenyésztőket és vendégeket. A kiállításra nívójára jellemző, hogy ellátogatott a megnyitóra az ország legnagyobb múltra visszatekintő szervezetének, a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének elnöke, Heincz László is, aki a nagyatádi egyesületnek díszoklevelet adományozott, továbbá posztumusz örökös tagjává választotta Horváth Csabát, aki alapítója, és haláláig elnöke volt a helyi egyesületnek.

Az esemény fővédnöke, Ormai István is köszöntötte a szép számmal összegyűlt szakmabelieket.

– Nagyon sok minden van ezekben a ketrecekben a madarakon kívül – mondta. – Hordozzák a tradíciót, amit kisállattenyésztők őriznek, gondoznak és tovább visznek. A tradíció, a hagyomány egy nagyon komoly érték. Ezen kívül szorgalmas munka, kitartás és elkötelezettség is látható itt a kiállításon.

Persze, nemcsak a szakmabeliek, hanem a laikusok is megtalálhatják a számításukat a kiállításon, ugyanis számtalan különleges galamb, köztük sok fajtagyőztes ékesíti a küzdőteret, továbbá a lelátókra vezető folyosókon színpompás papagájok, kanárik énekelnek, méghozzá igazán különleges fajták is. Szintúgy a folyosókon egészen apró és egészen hatalmas nyulak, tyúkok és egyéb szárnyasok láthatók.

A kiállítás minden szegletén látszik a szakmaiság és az elkötelezettség, az országból négy klub, illetve a csurgónagymartoni postagalambászok teszttelepe is képviselteti magát. Az előtérben kézműves termékeket, dísznövényeket is vásárolhatnak a látogatók, de aki érzi magában az elhivatottságot, az akár egy kanárival is hazatérhet, mert néhány kalitkán feltűnik az „Eladó” felirat.

Az állatokat ma este 18 óráig, valamint holnap 14 óráig tekinthetik meg az érdeklődők. A felnőttek 1000 forintért, a 14 év alatti gyerekek pedig ingyen csodálhatják meg a díszmadarakat. Utóbbiak testközelből is találkozhatnak a nyulakkal, ugyanis egy kis állatsimogatót is berendeztek a szervezők a küzdőtéren.

Megosztás