Több mint egymillió forintot csalt el a klímaszerelő

Kilenc ügyfelét verte át az elmúlt egy évben az a somogyi férfi, aki arra ajánlkozott, hogy olcsón tud klímákat beszerezni a számukra. Az előlegeket felvette, majd elérhetetlenné vált a számukra.

Közelegnek a nyári hónapok, egyre többen szereltetnek be légkondícionlót az otthonukba, hogy elviselhetőbbé tegyék a forróságot. Fontos a jó szakember megtalálása a feladatra, aki tisztességesen elvégzi a munkát. De még fontosabb, hogy a kifizetett anyag- és bérköltségért cserébe valóban meg is valósuljon a klíma beszerelése.

Az elmúlt egy évben Somogyban több ügyfelét átverte egy klímaszerelő, aki a pénzt zsebre téve felszívódott anélkül, hogy a pénzért bármilye munkát elvégzett volna. A Siófoki Járási Ügyészség összesen kilenc rendbeli, kisebb, illetve nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat a férfival szemben, aki klímaberendezések beszerzésének vagy beszerelésének ígéretével több mint 1 millió forintot csalt ki az áldozataiból.

A harmincas éveiben járó férfi korábban vízvezeték-, központi fűtés-, valamint klímaszerelőként dolgozott egy épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó siófoki cégnél, melynek köszönhetően a környéken széles körű ismertségre tett szert. Amikor a vádlottnak 2020 augusztusától kezdődően anyagi nehézségei adódtak, a korábbi ügyfelei ajánlására, vagy munkahelyi kapcsolataira tekintettel hozzá forduló sértetteknek valótlanul azt állította, hogy részükre kedvező áron tud klímát beszerezni, valamint beszerelni, és tőlük előlegként 50.000,- Ft és 300.000,- Ft közötti összegeket, összesen 1.253.000,- Ft-ot vett át.

A vádlott ilyen módszerrel közel egy éven keresztül összesen kilenc sértettet ejtett tévedésbe, mivel már az előleg átvételekor sem állt szándékában a klímaberendezések beszerzésével kapcsolatban intézkedni, illetve a vállalt munkát elvégezni. Az időközben folyamatosan érdeklődő sértetteknek a vádlott különböző valótlan tartalmú kifogásokat adott elő a késlekedésével kapcsolatban, végül elérhetetlenné vált számukra.

A Siófoki Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a vádlottal szemben halmazati büntetésül végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt.

Nyitókép: Depositphotos

Megosztás