Tűzről pattant táncosok a Múzeumok éjszakáján

Idén egybeesett a Múzeumok éjszakája és Szent Iván éjjele, a tűz ezért központi szerepet kapott az est során. A hűvös idő ellenére megtelt a múzeumkert. Három helyszínen várták a vendégeket a csillagos égbolt alatt.

Hagyományos népi játékok várték a gyerekeket a Múzeumok éjszakáján. A késő délutáni programok a kisebbeknek szóltak. A kicsiket Ribizli Bohóc szórakoztatta. Azok pedig, akik az alkotás iránti vágyukat szerették volna kiélni, számos kézműves foglalkozáson vehettek részt.

A Múzeumban Gyarapodó gyűjteményeink címmel nyitották meg a legújabb tárlatot. Csaknem 40 adományozó emléktárgyai gazdagítják mostantól az intézmény kiállításait: például régi katonai emlékek, hitközösségek tárgyai vagy az egykori nagyatádi ipari élet hagyatékai.

A kiállításon kívül a múzeumkertben számos egyéb kulturális program várta a vendégeket. Meglehet, az időjárás idén kevésbé volt kegyes a szervezőkhöz, a hűvös idő ellenére megtelt a múzeumkert. A nyáresti hangulatról Ferge Béla Kreatív Zenei Műhelye és a Betti Acoustic zenekar gondoskodott. Így a népzene kedvelői és a jazz szerelmesei egyaránt megtalálhatták a számukra kedves dallamokat.

Miután besötétedett, a tűz került a középpontba. Szent Iván éjjelén ugyanis nagy jelentősége van a lángoknak: a megtisztulás, az újjászületés jelképei, amik az év leghosszabb napjához kötődnek. Először a Lángoló Leguánok kápráztatták el a nézőket látványos bemutatójukkal. Majd a helyi táncosok vették át a szót: ők a máglyát táncolták körbe. Az est zárásaként végül a régi hagyománynak megfelelően a párok átugrották a lángokat, így kívánva jó egészséget és szerelmet a következő egy évre.

A turisztikai központba is sokan ellátogattak. Az est folyamán bárki ingyen bejárhatta a TDM kiállítását, és részt vehetett a tárlatvezetésen. A hadipark kapui is nyitva álltak a látogatók előtt.

Megosztás