Újabb fiókokat zár be a Takarékbank

Segesden és Somogyszobon is bezár novemberben a Takarékbank fiókja. A lakosság, a vállalkozók és az önkormányzatok is hátrányt szenvednek. Az érintettek azt mondják, egyre kevésbé élhető a vidék.

Tájékoztatjuk, hogy a Takarékbank Zrt. 7562 Segesd, Kossuth Lajos utca 56. szám alatti fiókja 2022. 11. 07. napjával összevonásra kerül a 7500 Nagyatád, Kossuth Lajos utca 16. címen található bankfiókunkkal, amely a továbbiakban az Ön pénzügyeit is kezelni fogja 2022. 11. 08.-től változatlan feltételekkel. A Takarékbank Zrt. 7562 Segesd, Kossuth Lajos utca 56. szám alatti fiókjában az ügyfélkiszolgálás 2022. 11. 07. napjával 12:00 órától megszűnik.

Azzal indokolták, hogy az racionalitás, hogy az ügyfelek egyre többen interneten intézik az ügyeiket. Csakhogy nálunk az időseknek ott van a pénzük, ők a készpénzt részesítik előnyben, fogalmuk sincs az internetről. Sokan, pl. az önkormányzat is ott vezeti a számláit – válaszolta kérdésünkre Bencze Imre segesdi polgármester. – Nem mindegy, hogy 200 méterről kell elhoznunk a készpénzt, vagy be kell menni Atádra.

Heti öt napból már csak kettőn voltak nyitva ezek a fiókok. Ugyanazok alkalmazottak dolgoztak Segesden, Somogyszobon és Iharosberényben. Az utóbbi községben már nyáron bezárták a fiókot. A segesdihez hasonlóan a somogyszobira is november elején teszik rá a lakatot.

A faluban három csoportot is hátrányosan érint a bezárás: az idősek nagy részének a takarékban van a számlája, jó néhány helyi vállalkozónak szintén, és az önkormányzatnak is a Takarékbank a számlavezetője. A fiókban dolgozók személyesen is jól ismerték az ügyfeleket, segíteni tudtak kisebb-nagyobb ügyekben – mondta Hodorics katalin polgármester.

Mindkét községben azt mondták az általunk megkérdezettek, nagy baj a bezárás, mert jelentős forgalma volt a településen a fióknak, a lakosság száma sem kicsi egyikben sem.

Ahányszor megyek a takarékba, mindig vannak. Nem tud mindenki interneten utalni. Ezentúl hetente egyszer kénytelen leszek bemenni Nagyatádra – sóhajtott Jutka néni Segesden.

Ott van a sok nyugdíjas, nekik nincs bankkártyájuk, de itt automata sincs. Ha csak egy nap maradna nyitva, az is jó lenne – így egy hatvanas férfi Somogyszobon.

Megkerestük a Takarékbank Zrt.-t, lényegét tekintve azt válaszolták:

„…változtak az ügyfelek bankolási szokásai: gyakrabban használják bankkártyájukat és intézik online egyszerűbb banki ügyeiket…”.

A Takarékbank modernizációnak nevezte, hogy

…több kisebb, jellemzően heti 2-3 napot nyitva tartó kirendeltségét összevonja egy környező településen lévő nagyobb fiókkal, hogy megteremthesse az alapját egy modern, heti 5 napot nyitvatartó, több szakértőt alkalmazó bankfiók kialakításának.

Rákérdeztünk arra is, hogy a Nagyatádi járásban, ill. Dél-Somogyban máshol is bezárnak (összevonnak)-e még fiókokat, ha igen, hol? Erre először nem válaszoltak, majd a megismételt kérdésre annyit írtak:

Fiókhálózatunk kihasználtságának felülvizsgálata folyamatosan zajlik, az összevonásokban érintett ügyfeleinket minden esetben előzetesen tájékoztatjuk az őket érintő változásokról.

A két polgármester tájékoztatása szerint Segesden azt ígérte nekik a bank, hogy az ATM marad, jövőre pedig beállítanak egy olyat a faluban, amelyikbe befizetni is lehet; Somogyszobon az ígéret szerint kihelyeznek egy ATM-t, de nem tudták megmondani, mikor.

Lábodon már az az átalakulás első körében, három éve bezárták a helyi takarékfiókot.

Akkor azt mondták, lesz majd ún. mobilfiók, hetente egy-két napot, azóta sincs, elfelejtődött az ígéret – tájékoztatott Lassu István polgármester.

A lábodi idősek azóta többnyire közvetlenül a lakcímükre kérik a nyugdíjat, ők és mások is a lábodi postán keresztül oldják meg a pénzfelvételt, tette hozzá.

A segesdi takarékfiók. Fotó: Röhrig Dániel
A segesdi takarékfiók. Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás