Vaddisznóhajtás Kaszón

A legveszélyesebb és legösszetettebb vadászati mód a nagyvad társas vadászat. Hetekig tart a megtervezése, és rendkívüli összehangoltságot igényel vaddisznóhajtás. Megmutatjuk önöknek képes beszámolónkban.

Reggel 7 órakor gyülekeznek a vadászok és a hajtók Kaszón. A „hadművelet” irányítói – a kerületvezető vadászok és a hajtásirányítók – az utolsó egyeztetéseket tartják a hajtástérképek fölé hajolva.

A hajtástérkép 1 a 10 ezerhez (1:10000) méretarányban mutatja a lőállások helyét, a tilos lőirányokat, a hajtás széleit és irányait. Ebből mindenki kap egy példányt. A térképen jól látszik a négyzetrácsokra emlékeztető nyiladékhálózat: még száz évvel ezelőtt herceg Hohenlohe tárta fel a területet 240 méterenként, ezen nyiladékok alapján könnyű tájékozódni.

Az udvaron gyülekező résztvevőknek a vadászat vezetője, dr. Árva Károly vadászati osztályvezető tart eligazítást. Ma három hajtás lesz, kettő délelőtt, egy ebéd után. A vadászható fajok: a vaddisznó, az aranysakál és a róka. Felhívja a figyelmet a szabályok betartására, és kiosztja a hajtástérképeket.

Autóba ülünk, és elindulunk. A beszélgetésből kiderül: ma 16 vadász és 30 hajtó tevékenységét kell összehangolni. Hat kerületvezető vadász irányítja ezt. A vaddisznóhajtást különösen precízen kell megtervezni, ami hetekig tartó munka. A lőállások kijelölése, a hajtásirányok meghatározása a szakszemélyzet tapasztalatain nyugszik. A vadászat előkészítése a terület teljes feltérképezésével jár (kerítések, kényszerváltók helyei, amelyek megvezetik a vadat). Figyelembe kell venni, hogy a menekülési irányokba lehessen hajtani a vadat, és azokon elhelyezni a lőállásokat, de úgy, hogy egymást véletlenül se veszélyeztethessék a vadászok.

A hajtók két csapatban gyülekeznek. Ezt a csoportot Toncsi bácsi vezeti, ő már nyugdíjas, de több mint 50 éve járja az erdőt, ismeri, mint a tenyerét. A hajtás megindítása előtt épp egy vadmacskáról oszt meg egy történetet: valaki el akarta kapni, utána nyúlt a fára, az meg a nyakába ugrott, és onnan elmenekült.

Minden hajtón narancs színű mellény van: látni és látszani. Az élet- és vagyonbiztonság szem előtt tartása a legfontosabb a nagyvad társas vadászatok során. Hangos hó-hop kiáltásokkal indulnak keresztül árkon-bokron a következő léniáig.

Addigra, persze, a vadászok már megérkeztek a számukra kijelölt pontokra, és elfoglalták helyüket a lőállásokon.

Mi egy égeresben állunk, néhány nyírfa tarkítja a képet. Néha egy-egy szajkó, cinke vagy holló hangja szakítja csak meg a csöndet. Aztán egyszer csak átvág a nyiladékon néhány gím sutavad.

Fagypont körüli a hőmérséklet, szellő se rezdül. Alig hallhatóan suttogunk. Megtudom, november végétől január végéig tart a téli hajtás időszaka.

Kiderül, álló vadra nagyjából 150 méter a vadászias lőtáv, de a hajtóvadászat során, amikor gyorsan szalad a disznó, akkor úgy 60 méterről lehet biztonságosan terítékre hozni a vadat. Távolabbról időnként két-három durranást hallani. A sebes mozgásban lévő vaddisznó elejtése nem egyszerű. Ha a hajtásban hallható minden harmadik lövés után fekszik egy vad az esti terítéken, az már jónak mondható. 

Két órája állunk már egy helyben, ez kellő öltözék nélkül igencsak dermesztő lenne. Hirtelen a vadász felfigyel: csörtetést hall a távolból. Emeli a fegyverét.

Háromszor lő rá a sertésvadra, de a disznó rohan tovább, és eltűnik a sűrűben.

A hajtás végén felkeressük a rálövés helyét, sajnos, lőjelet nem találtunk, hibázás történt.

Visszatérünk a hajtókhoz. Ők már a következő hajtás helyszínére zötykölődnek. Közben mesélnek: ezen a télen 30 hajtásuk lesz, persze, nem mind Kaszón. Egyébként idény szerint gombáznak, makkot gyűjtenek, mikor mit ad az erdő.

A terrierjeik is velük utaznak. Az egyik kutya megsérült, fölhasította a lábát egy disznó, őt orvoshoz kell vinni Kanizsára.

A nap végén elkészül a teríték: ekkor adják meg az elejtett vadnak a végtisztességet. Ma harminc disznót sikerült eljteni.

A terítéket ágakkal és máglyákkal díszítik, az elejtett vadat rendezett sorokban helyezik el: elöl a kanok, mögöttük a kocák, süldők és malacok. Felhangzanak a vadászkürtök.

Kaszón egy év alatt (az egész vadászati szezonban) kb. ezer disznó kerül terítékre. Legnagyobb része ilyen hajtásokon. Az elmúlt évek eddigi legsikeresebb, legnagyobb hajtásán – néhány hete, egy havas januári napon – 92 disznó került terítékre.

Megosztás