Vagy esznek, vagy fűtenek a legszegényebb somogyi nyugdíjasok

Somogy mintegy 82 ezer nyugdíjasának a kétharmada még havi 140 ezret sem kap; kb. 30 ezren pedig még 100 ezret sem. A drámai valóság, hogy a legszegényebbeket már az éhezés veszélye fenyegeti.

Rózsi néninek szerencséje van, mondja ő, mert bár csak 83 ezret kap, a férjével él, akinek 135 ezer a nyugdíja, így kettőjükéből megélnek. Az első emeleten laknak egy nagyatádi társasház 50 négyzetméteres, konvektoros lakásában.

A télen majd spórolunk a fűtéssel, igaz, eddig is csak 20-21 fok volt nálunk, bár a férjem szereti a meleget, de fölöltözünk, pulóverben vagyunk itthon – mondta. – Heti kétszer vásárolunk, fél kilós kenyeret, elég az bőven, tejet, tejfölt, hús még van a fagyasztóban télről.

Rózsi néni is egyik ellátottja a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központnak. Ott azt mondják, egyre többen igénylik tőlük a szociális étkeztetést és a házi gondozást.

Három év alatt 580-ról 670-re nőtt a szociális étkeztetést kérők száma, nincs olyan hét, hogy ne érkezne újabb kérelem – mondta Ivókné Pintér Melinda igazgató. – A házi gondozást igénylők pedig 170-en voltak, ma már a számuk meghaladja a 200-at.

Somogyban a lakosság több mint 27 százaléka, 82 ezer ember nyugdíjas. Közülük 30 ezernek még a havi 100 ezer forintja sincs meg; kb. 60-70 százalékuk 140 ezer forintnál kevesebbet kap a megyei nyugdíjas szövetség elnöke szerint. Pontos számokat nem tudott mondani, mert már sok évvel ezelőtt sem voltak hajlandók adni nekik az állami szervek, ezért régóta nem is kérnek.

Két éve készítettünk egy elemzést az életszínvonalról, amiből kiderült, hogy az idősek csaknem kétharmada, 60 százaléka folyamatosan elszegényedett az ún. inflációkövető nyugdíjemelés bevezetése óta, vagyis az elmúlt 10 évben – mondta Stikel János.

A minimálnyugdíj 2008 óta változatlanul 28 500 forint. Országos adatok legalább vannak: nagyon sok az alacsony nyugdíj, 2022. elején 1,1 millió nyugdíjas kapott 140 ezer forintnál kevesebb ellátást, ez az összes nyugdíjasnak majdnem a fele.

De az is rosszabbul jár, aki ennél többet kap: az ún. inflációkövető nyugdíjemelési szisztéma az elnevezésével ellentétben nem követi a pénzromlás ütemét. Folyamatosan romlik a nyugdíjasok életszínvonala. 2015-ben még csak nagyjából 675 ezer nyugdíjas kapott az akkori minimálbér összegének megfelelő vagy annál kisebb nyugdíjat.

Ugyanilyen gyors ütemben nyílik az ellátási olló a nyugdíjasok közt: pl. egy 10 százalékos emelés esetén a 200 ezres ellátás összege 20 ezerrel nő, a 100 ezresé csak 10 ezerrel, vagyis a kettőjük közötti különbség minden emelésnél növekszik.

Ha a kormány nem változtat a nyugdíjemelés jelenlegi rendszerén, akkor a novemberben várhatóan kézhez kapandó újabb, 1,8 százalékos emeléssel együtt is csak a fele akkora lesz az emelés (összesen 10,7 százalékos), mint amekkora lesz az év utolsó harmadában a várható infláció.

10,7 százalék, miközben az élelmiszerek ára már több mint 30 százalékkal nőtt. Ez a legszegényebb 300 ezer nyugdíjas esetében már az éhezés veszélyét is felvetifigyelmeztetett Farkas András szakértő, a Nyugdíjguru alapítója.

Ugyanígy látja a helyzetet a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK): már konkrét törvénymódosítást is követel a kormánytól a nyugdíjasok teljes ellehetetlenedésének megakadályozására; a Nyugdíjas Parlament pedig 10 százalékos nyugdíjemelést sürget.

 

Megosztás