Visszaállítják a menetrendet a Nagyatád-Somogyszob vasútvonalon

Augusztus 1-től ismét rendszeresen robog a Piroskának becézett mozdony Nagyatád és Somogyszob között. A MÁV és az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 regionális vonalon állította vissza a korábbi menetrendet.

Ahogyan arról korábban többször is beszámoltunk: Június 6-tól mindössze egy vonatpár közlekedett Nagyatád és Somogyszob között, az is este fél 11-kor. A többi járatot megszüntették, helyettük vonatpótló buszok vitték az utasokat a két település között. A járatok megszüntetése mellet a közlekedésért felelős államtitkárság azzal érvelt: a koronavírus elleni védekezés miatt csökkent a közösségi közlekedés igénybevétele, átlagosan 70 százalékkal maradt el a forgalom.

A döntést az érintett vonalakat használó lakosság erősen kritizálta, mivel ahogy arra városunk polgármestere, Ormai István is rámutatott, a menetidő nem rövidült, a buszokon az emberek zsúfoltabban utaznak, babakocsit, kerékpárt nem lehet felvinni, a vasútvonal fenntartási költségei pedig nem csökkentek.

Már korábban is megcsillant némi remény, hogy a döntés nem lesz végleges, hajlandóság mutatkozott az intézkedés felülvizsgálatára. Így történhetett, hogy augusztus 1-től 10 regionális vasútvonalon visszaállítják a menetrendeket a június 6. előtti állapotokra. Ezek közé tartozik a 38-as Nagyatád-Somogyszob vonal is, és még az alábbiak:

  • 25 Boba–Zalaszentiván–Zalaegerszeg–Hodoš (Őrihodos)
  • 60 Gyékényes–Barcs–Szentlőrinc–Pécs
  • 75 Vác–Diósjenő–Balassagyarmat
  • 78 Ipolytarnóc–Balassagyarmat–Aszód
  • 102 Kál-Kápolna–Kisújszállás
  • 103 Tiszafüred–Karcag
  • 109 Debrecen–Tiszalök
  • 125 Mezőtúr–Mezőhegyes (de a Mezőhegyes–Battonya szakasz nem)
  • 145 Kecskemét–Lakitelek–Szolnok

Ráadásul „a vasúttársaság hosszú távon fejlesztéseket és akár két órás ütemes menetrendek bevezetését is tervezi számos regionális vonalán” – írta a Mávcsoport. .

Valószínűsíthető, hogy a döntés hátterében nem csak a vonalak utasforgalma szerepelt tényezőként, hanem a helyiek tiltakozása is. Városunk polgármestere a járatok megszüntetését követően levélben kereste meg ezzel kapcsolatban a közlekedéspolitikáért felelős államtitkárságot, illetve dr. Homolya Róbertet, a MÁV vezérigazgatóját.

Azt írtuk le, hogy célszerűtlennek tartjuk azt az egész megoldást, nincs racionális oka az új menetrendnek. Úgy látszik a kérésünk, a tiltakozásunk elérte a célját – mondta az Atádhírnek Ormai István. –  Kértük az államtitkárságot, hogy vizsgálják ki a visszaállítás lehetőségét. Az a tény, hogy a 34 megvizsgált vonalból 10-et állítottak vissza, és ezek közé mi is beletartozunk, azt mutatja, hogy azok a megfontolások és szempontok, amit a megkeresésemben leírtunk, érdemiek voltak. Örülünk, hogy visszaállítják, jó néven vesszük, hogy így alakult.

Még a múlt hónapban stábunk megkérdezte a helyieket, mi a véleményük a járatok megszűnéséről? A válaszokat az alábbi videóban tekinthetik meg.

Nyitókép: Röhrig Dániel

Megosztás