Négy atádi iskolában is lesz iskolaőr

Idén ősszel a Bárdos és az Árpád iskolában, az Ady technikumban és a nagyatádi szakközépiskolában is lesznek iskolaőrök. Az országban 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A járáson belül még a kutasi iskolában dolgozik majd iskolaőr. A tágabb környéket tekintve Berzencére, Somogyudvarhelyre, két csurgói és két barcsi általános iskolába, valamint a kadarkúti és két barcsi szakközépiskolába rendel iskolaőröket a fenntartó. Somogy összesen 27 általános és 15 középiskolája szerepel az intézményeket felsoroló listán.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre. Feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása lesz, amelyekben erre leginkább szükség van. Az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján az ősszel 491 állami fenntartású intézmény feladatellátási helyén indul el az iskolaőrség működése – tudatta az Index.

A minisztérium felhívta a figyelmet: az intézményi kör a későbbiekben változhat. Az iskolaőr kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy, aki közfeladatot ellátó személynek minősül, és rendőrségi alkalmazott. Joga lesz pl. testi kényszert alkalmazni a diákon, bilincset tehet rá, rendőrbotot és „vegyi szert”, feltehetően gázspray-t is használhat ellene. Már szeptembertől munkába állnak, és előtte egy mindössze egy hónapos kiképzésen kell részt venniük.

Vidéken bruttó 220 ezer forintot, Pest megyében és a fővárosban 230 ezret keresnek majd az iskolaőrök – derül ki a rendőrség honlapján közzétett tájékoztatásból. A képzés közel egy hónapos időtartamára már járó, nagyjából nettó 150 ezres bérek mellé évi 200 ezer forint cafetériát ígérnek, valamint egyenruházati ellátást – írta a hvg. Ezt a Pedagógusok Szakszervezet a tanárokra nézve megalázónak nevezte.

Szakemberek korábban arra hívták fel a figyelmet: büntetés helyett problémamegoldásra lenne szükség, őrök helyett iskolapszichológusok kellenének.

Megosztás