Viszik a köptetőket, a láz- és fájdalomcsillapítókat

A környéken 10-15 százalékkal nőtt egyes szerek iránt a kereslet, de szó sincs a márciusihoz hasonló felvásárlási lázról. Örvendetes viszont, hogy jóval több D- és C-vitamin fogy. Várhatóan nemsokára a kedélyjavítók is.

Gyógyszerfelvásárlás kezdődött az országos tiszti főorvos szerint. Müller Cecília arra kérte az embereket, ne halmozzák a készleteket, van elegendő, felesleges felvásárolni. Mint emlékezetes, a koronavírus első hullának idején, márciusban megrohamozták itthon a patikákat. A környékbeli gyógyszertárak szerint most ahhoz képest igencsak visszafogott a helyzet.

Az átlagoshoz képest 10-15 százalékkal nőtt a forgalom – jelezte a folyamatot az egyik patika vezetője, aki kérte, ne említsük a nevét. – Rengeteg a covidos és az influenzás, a tüneti különbséget közöttük szinte csak az íz- és szagérzékelés elvesztése mutatja. Elsősorban köptetőt és a paracetamol tartalmú szereket viszik, pl. Neo Citránt, Saridont, Rubophent és Coldrexet, de az Algopyrin is fogy.

Többen is említették: örvendetes, hogy egyre inkább odafigyelnek az emberek a vitaminbevitelre. Jelentősen megnőtt főleg a D-, de a C-vitamin vásárlása is.

Valóban többen íratják most fel a vényre kapható gyógyszereiket több hónapra is, tavasszal is ezt tapasztaltuk, de ez nem akkora mennyiség, ami gyógyszerhiányt eredményezhet – válaszolta kérdésünkre dr. Gara István, a Szent István Gyógyszertár szakgyógyszerésze. – Csalóka lehet a nagy tömeg a gyógyszertár előtt, de ez csak azért van, mert a patikában most csak ugye annyian tartózkodhatnak, ahány kassza üzemel. Nyilván sokan félnek, hogy esetleg bezárnak a gyógyszertárak, meg kevesebbet akarnak kimozdulni otthonról a járvány miatt, ezért egyszerre többet vesznek. Tavasszal azért alakulhatott ki átmenetileg gyógyszerhiány egyes helyeken, mert a nagyobb láncokhoz tartozó gyógyszertárak bespájzoltak belőlük, így nem jutott mindenhová, ez a helyzet most nem fordulhat elő. Tehát pánikra semmi ok, és köszönjük a betegek türelmét.

Az este 8 órai kijárási korlátozás miatt szinte biztos, hogy hamarosan egyre több antidepresszánst és kedélyjavítót is vesznek az emberek, jelezte a várható következményt egy másik gyógyszerész.

(A nyitókép illusztráció)

 

Megosztás