Zivatar söpört végig Nagyatádon

Amilyen gyorsan jött, úgy el is ment – ám néhány percig mintha dézsából öntötték volna a városra az esőt. Ma még további csapadék várható. Ebben a hónapban eddig csak a negyede esett le az áprilisi átlagnak.

Egész nap fülledt volt az idő és borongós az ég – a biztos előjelei egy közeledő esőzésnek. Nem sokkal kettő óra előtt végül lezuhant a várva-várt csapadék, igaz, csupán 10 percre. De azt olyan erős intenzitással, hogy sok embert az ablakhoz vonzott a fokozódó robaj, amit kiváltott: az ereszcsatornákból habosan ömlött a víz, az utcákon egy-két centi magasan álltak a pocsolyák, és olyan kövér cseppekben hullott, hogy a látótávolságot is jelentősen lecsökkentette. Az ilyenkor kialakuló zivatargócokból akár 20 mm eső is hullhat. Később egy újabb, kisebb zápor is áztatta a szomjas földeket. Az alábbi videófelvételeket készítettük a zivatar tetőpontján.

Nagyon-nagy szükség lenne egyébként most az esőre, ahogyan arról legutóbbi adásunkban is beszélgettünk vendégeinkkel: 60 mm csapadék hiányzik most a földekből. A lenti térképen is jól látható, hogy Dél-Somogy márciusi hozama jelentősen elmaradt az ország többi régiójához képest. Az április helyzet sem sokkal kecsegtetőbb: átlagosan 40 mm eső mérhető ilyenkor, ehhez képest eddig mindössze 10 mm hullott. A mai nap még várható esőzés, kialakulhatnak záporok. 

A márciusi csapadékeloszlás
A márciusi csapadékeloszlás

 

 

Megosztás