Nagyatádi diákok is nyertek a katasztrófavédők rajzpályázatán

125 mű érkezett Somogyból az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának alkotói pályázatára. A kreatív alkotásokon keresztül az iskolások bemutatták a lakástüzek megelőzését, vagy a tűzoltó hagyományokat. Néhány bátor alkotó – a magyar–török kulturális évadhoz kapcsolódóan – Gróf Széchenyi Ödön életét és munkásságát helyezte alkotása fókuszába.

A téma nehéz volt – egyöntetűen így nyilatkozott a háromfős somogyi bírálóbizottság. Szabó Dóra, rajztanár, Őszi Zoltán múzeumpedagógus és meseillusztrátor, valamint Lang Róbert fotóriporter a zsűrizéskor nagyra értékelte a technikát – amely mögött észrevehető volt a felkészítő pedagógusok befektetett energiája -, valamint a humort. Hiszen bármilyen tragikus egy-egy lakástűz, ha annak megelőzésére némi szellemességgel hívják fel a figyelmet, az sokkal emészthetőbb – jegyezték meg az ítészek.

Krám István tűzoltó ezredes, vármegyei katasztrófavédelmi igazgató az eredményhirdetésen hangsúlyozta: sokaknak sikerült teljesíteni a kihívást. Hiszen több diák is a konyhában, a gyerekszobában és a nappaliban, sőt a kémiaszertárban keletkező tűz bemutatásával hívta fel a figyelmet a füstjelző használatának fontosságára. Volt, aki az odaveszett drága süteményt sajnálta és hangsúlyozta: ha van egy olyan készülék a lakásban, ami időben jelzi a problémát, a tűzoltók – akikre mindig számíthatnak – több értéket tudnak megmenteni.

Gróf Széchenyi Ödön öröksége is megihlette az ifjúságot. Többen beleásták magukat az állami tűzoltóság megszervezőjének munkásságába, hogy miként jutott el hazánkból elsőként Párizsba kizárólag vízi úton. Sőt, volt olyan tanuló, aki az 1870-ben megalakított első tűzoltó osztag legelső bevetését jelenítette meg alkotásán.

Eredmények:

Gróf Széchenyi Ödön élete és munkássága kategóriában, az alsó tagozatos diákok között:

1. Schiffer István Máté, Barcsi Deák Ferenc Sportiskola 
2. Huber Dominik, a Barcsi Deák Ferenc Sportiskola tanulója
3. Varga Csenge Boglárka, a Barcsi Deák Ferenc Sportiskola tanulója

Felső tagozat:

1. Turcsics Luca, Barcsi Arany János Ált Iskola
2. Kovács Anasztázia Patrícia, Csonka Bence Zsolt, Rostás Ramóna, a kaposvári Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Mószertani Központ 
3. Tóth Liliána, Barcsi Deák Ferenc Sportiskola

A füstérzékelő életet menthet szlogenhez készítettek pályázatot a legtöbben, az alsó tagozatos diákok közül a legeredményesebbek: 

1. Török-Kovács Dorottya, a Nagyatádi Bárdos Lajos Általános Iskola
2. Antal Mira, a Barcsi Arany János Ált. Iskola
3. helyezést ért el: Szarka Hanga, Barcsi Deák Ferenc Sportiskola

Felső tagozat:

1. Horváth Lilla, a Barcsi Deák Ferenc Sportiksola nevét tovább öregbítve. 
2. Vanya Vivien, a Nagyatádi Bárdos Lajos Ált Iskolát képviselve. 
3. Kovács Kevin Richárd, a Csurgói Rákóczi Ferenc Ált Isk diákja. 

Különdíj: Bogár Máté, a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium tanulója. 

A Legkreatívabb somogyi iskola 2024 címet pedig idén is az az intézmény érdemelte ki, amely a legtöbb diákját mozgósította és bíztatta az alkotásra, ez az iskola pedig a Barcsi Deák Ferenc Sportiskolai Általános Iskola. Az intézmény diákjai személyesen is találkozhatnak majd a rajzokon szereplő tűzoltókkal, az elnyert címmel ugyanis egy tűzoltó bemutató jár majd az alkotó kedvű diákoknak.

A legjobb alkotások pedig az országos megmérettetésen képviselik Somogyot.

A beérkezett somogyi alkotások helyet kaptak a Kaposvár Plazaban nyílt kiállításon, amelyet bárki megtekinthet június 21-ig. 

Megosztás