Nagyatádon járt a Virágos Magyarország zsűrije

A megmérettetés már nemcsak a virágokról szól, hisz számos más kritériumot is vizsgál a szakmai zsűri. A szerdán Nagyatádra látogató bírák először prezentációt tartottak az eddig megvalósult és a közeljövőben megvalósuló fejlesztésekről, a zöld óvodákról, majd a szakemberek bejárták az egész várost.

A Virágos Magyarország több mint három évtizedes története során városunk mindig benevezett a versenyre. 2005-ben például a környezetszépítő mozgalom fődíját kapta meg Nagyatád, és az ezt követő évben Magyarországot képviselve egy európai versenyen, az Entente Floral Europe-on, arany minősítést kapott, két évvel ezelőtt pedig a legszebb főtér díját kapta meg a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Turisztikai Ügynökség döntése alapján.

Mostanra a verseny olyannyira megváltozott a kezdetekhez képest, hogy a virágosítás, mint szempont csak az egyik eleme az értékelésnek, ebben az évben a fenntartható környezetszépítés és a közösségépítés a hangsúlyos a zsűrizés során.

– Azt nézzük, hogy mi az a helyi érték, amit a város a története során meg tudott őrizni, hogy jól élhető-e a város, de a köztisztaságra, a környezettudatosságra és a növényi fajtaválasztékra is figyelünk – sorolta Bukta Zsuzsanna, Siófok város főkertésze, zsűritag.

A városi séta során a zsűri a többi között a régi épületek, a Széchenyi park, a turisztikai központ történetével is megismerkedett, köszönhetően Hauptman Gyöngyinek, a virágokkal és növényekkel, illetve a zölfelületekkel pedig a Városgondnokság jóvoltából.

Bukta Zsuzsanna elmondta, hogy a reggel, a városházán tartott prezentációkban az önkormányzati fejlesztések közül legjobban a termálvíz hulladékhőjének hasznosítása volt az, amit a zsűri kiemelt, hisz a mostani korban a legfontosabb dolog a fenntarthatóság, és ezek a fejlesztések nagymértékben hozzájárulnak ehhez. Szintúgy prezentációt tekintett meg a zsűri a város óvodáiról és arról, hogy a zöld óvodák, a környezettudatos nevelés hogyan járul hozzá a természeti értékek megőrzéséhez, a környezet védelméhez.

Tehát a verseny már korántsem csak a virágokról szól, sőt. A település zöldfelületeinek minősége a végső pontszámba csak felerészben számít, ezen túl a közösségi részvétel a zöldfelületek fenntartásában, a környezetvédelem, a környezeti nevelés, de az önkormányzat felkészültsége is alakítja a végeredmény, de a vizek helyben tartása és a hulladékgazdálkodás is a szempontok között szerepel.

– Persze a legfontosabbak a helyiek, hisz nem az önkormányzat éli a várost, hanem az emberek – fogalmazott Bukta Zsuzsanna, aki azt is elmondta, hogy nemcsak zsűriként érkeztek, hanem tanácsokkal is ellátják a településeket, amennyiben szükség van rá.

A döntés majd októberben várható, addig a zsűrizésre felkért szakemberek végigjárják a mintegy háromszáz versenyre nevezett falut, községet és várost.

Megosztás