Tovább fokozódik a hőség

Nagyobb fokozatra kapcsol a hőség a következő napokban. Térségünkre a legmagasabb figyelmeztetést adta ki a HungaroMet, a napi középhőmérséklet sem csütörtökön, sem pénteken nem csökken 29 Celsius-fok alá.

A hét második felében dél felől a mostaninál is melegebb, szaharai porban gazdag légtömeg érkezik a Kárpát-medencébe – tudatta az Időkép. Emiatt a HungaroMet a legmagasabb, piros riasztást adta ki a térségünkre is csütörtökre és péntekre, az előrejelzések szerint pénteken 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet Nagyatádon, és extrém magas UV sugárzásra kell készülni, nemcsak a hét utolsó munkanapján, hanem egész héten.

A harmadfokú hőségriasztást már korábban kiadták, elvileg ez péntek éjfélig lesz érvényben, ám szombatra és vasárnapra sem jósolnak kevésbé meleg nappalokat és éjszakákat, sőt egész jövő héten hasonló időre számíthatunk. A nagy meleg a távolabbi előrejelzések szerint még legalább másfél hétig velünk marad, a következő héten sem számíthatunk enyhülésre, éjszakánként 18-20, napközben 34-36 fok körüli maximumokkal marad velünk a hőhullám.

Forrás: Időkép

A hőségriasztással párhuzamosan az úgynevezett vörös kódot is kiadták. A vörös kód kiadása speciális eljárásrendet von maga után, ugyanis minden szociális intézménynek meg kell nyitnia a kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó emberről kap információt.

Fontos kiemelni, hogy az idősek és a gyerekek lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a napon a következő időszakban, illetve a háziállatokra is fokozottan figyeljünk: biztosítsunk számukra árnyékos helyet és friss vizet.

Egyébként idén júniusban átlagosan másfél Celsius-fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet az iparosodás kezdete óta tartó hivatalos mérések eredményeit, így már tizenhárom hónapja dőlnek meg világszerte a hőmérsékleti rekordok, írta hétfőn az MTI az Európai Unió Copernicus klímaváltozás-figyelő szolgálatának jelentésére hivatkozva. Az elmúlt év júliusától idén júniusig tartó mérési sorozat eredményéből kiderül, hogy a globális hőmérséklet 1,64 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti mértéket, noha a 2015-ös párizsi klímakonferencia azt a célt tűzte ki, hogy az átlaghőmérséklet emelkedését 1,5 fokkal az iparosodás előtti szint fölött állítsák meg – közölték.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás