Nagyon megemelkedik a földhivatali ügyintézés díja

Az egyes tételek 60 százalékkal emelkednek, jellemzően azok, amelyeket az ingatlanvásárlásnál vagy lakáshitel igénylésekor mindenképpen igénybe kell venni. A változás július végén lép életbe.

Egy péntek este megjelent rendeletben a közigazgatási és területfejlesztési miniszter módosította a földhivatali ügyintézés díjait – számolt be a változásról a Bank360.

Ezek között számos olyan tétel szerepel, amelyeket mindenképpen igénybe kell vennie azoknak, akik ingatlant vásárolnak vagy lakáshitelt vesznek fel. A ingatlanvásárlásoknál kötelezően igénybe vett szolgáltatások díja 60 százalékkal fog megemelkedni. A változás július végétől lép érvénybe.

Olyan tételekről van szó, mint a tulajdoni lapon történő módosulás változásbejelentésének díja, ami a jelenlegi 6600 forintról drágul 10600 forintra. A jelzálogbejegyzés eddigi 12600 forintos díja 20 ezer forintra emelkedik (ez mindenképpen szükséges a hitelfelvételnél, de például annak is meg kell fizetnie ezt a díjat, aki kifizeti a hitelét, és törölteti a jelzálogot a tulajdoni lapról).

Az elektronikus formában lekért tulajdoni lapért az eddigi 3 ezer forint helyett 4800 forintot kell majd fizetni. Aki ezt papíron kéri, az 10 ezer forintot fizet majd a korábbi 6250 forint helyett. 

A rendelet a 60 százalékos áremelést alkalmazza a ingatlanügyi hatósági eljárásban keletkezett iratokról készített hiteles papíralapú másolatért, kivonatért, továbbá a hiteles elektronikus másolatért kért díjban is. Ezekért ugyanis A/4-es oldalanként a jelenlegi 100 forint helyett 160 kell majd fizetni – jegyzi meg a Bank360.

Megosztás