2017 ESEMÉNYEI

Mik voltak az elmúlt év legfontosabb eseményei? Ön mennyire emlékszik ezek közül?

Kedves olvasóink!
Számot vetve az óévvel egy csokorba gyűjtöttük Önöknek 2017 legfontosabb eseményeit a nagyvilágból és hazánkból. Az Atádhír szerkesztősége nevében kívánunk mindannyiuknak eredményekben gazdag, sikeres új évet!

január 1.
A szilveszter éjjel történt isztambuli lövöldözés során 39-en meghalnak, amikor terrortámadás ér egy népszerű isztambuli szórakozóhelyet.

január 20.
Beiktatják hivatalába Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét.

Autóbusz-baleset Verona és Velence között, az A4-es autópályán. (Az autóbusz Franciaországból, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium által évente megrendezett sítáborból tartott hazafelé. A balesetben 25-en megsérültek és 17-en életüket vesztették.)

január 21.
A magyar kormány nemzeti gyásznapot hirdet január 23-ára az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére

január 27.
Donald Trump aláírja azt az elnöki rendelet, melynek értelmében az Egyesült Államok 90 napra – azonnali hatállyal – felfüggeszti a beutazást Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből. Az elnök egyúttal határozatlan időre elrendeli a szíriai menekültek befogadásának felfüggesztését, és 120 napra leállítja az USA teljes menekültprogramját.

február 1.

A brit parlament alsóháza támogatja azt a határozati javaslatot, amelynek alapján a kormány aktiválhatja az unióból való kilépéshez szükséges 50. cikkelyt. A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye szabályozza, és „aktiválása” hivatalosan elindítja a kilépési folyamatot.

február 2.
Gazdasági, energetikai és kulturális kérdésekről tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten Orbán Viktor kormányfővel.

február 10.
Orbán Viktor kormányfő évértékelő beszéde a Várkert Bazárban. Az elkövetkező időszak fő feladatai között egyebek mellett az ország ellen Brüsszelből érkező állítólagos támadásokkal szembeni küzdelmet, valamint a civil szervezetek elleni harcot említi meg.

február 18.
Pápai Joci és az Origo című dal nyeri az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi előválogatóját, A Dalt.

március 1.
A Magyar Nemzeti Bank új 2000 és 5000 forintos bankjegyet hozott forgalomba.

március 13.
Az Országgyűlés újabb öt évre köztársasági elnökké választja Áder Jánost.

március 16.
Nyolc hónapnyi szünet után ismét kitör Európa legmagasabb és legaktívabb vulkánja, az Etna.

II. Erzsébet királynő kihirdeti a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló törvényt (Brexit-törvény).

március 22.
Terrortámadás Londonban. A merénylő felhajtott a Westminster híd járdájára, ahol több embert elgázolt, majd a parlament épületéhez hajtott, késsel pedig rátámadt a bejáratnál posztoló rendőrre.

március 25.
A római szerződés aláírásának 60. évfordulóján az Európai Unió 27 tagállama vezetőinek római csúcstalálkozóján aláírják az ünnepi megemlékezés nyilatkozatát az uniós együttműködés folytatásáról és az EU előtt álló kihívások kezeléséről.

március 29.
Theresa May brit miniszterelnök elküldi a kilépési szándéknyilatkozatot Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, és a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásával hivatalosan is elindítja a Brexitet, a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

április 1.
Útnak indul Kínából az első Hszian–Budapest tehervonat.

április 3.
Terrortámadás Szentpéterváron. Öngyilkos merénylő robbantott fel egy pokolgépet kora délután, a szentpétervári metró 2-es vonalán közlekedő egyik szerelvényen. A robbantásban a merénylővel együtt 14-en veszítették életüket.

április 6.
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megszavazza az ukrán állampolgárok szabad uniós beutazását biztosító vízummentességet.

április 7.
Terrortámadás Stockholmban. Helyi idő szerint 14 óra 50 perckor az ún. „gyilkos fűnyíró” módszert követve a merénylő a tömegbe hajtott a Drottninggatan sétálóutcában.

április 11.
Az Audi Hungaria Zrt. bejelenti, hogy Győrben 2019-től elindul egy új modell, az Audi Q4 sorozatgyártása.

április 16.
Népszavazás Törökországban az elnöki jogkörök kiszélesítését lehetővé tevő alkotmánymódosításról. Az igen szavazatok minimális, 51 %-os többsége a korábbinál is jóval nagyobb hatalmat biztosít Recep Tayyip Erdoğan államelnöknek.

április 29.
Törökországban az Információs és Távközlés-technológiai Hatóság leblokkolta a Wikipédiához történő internetes hozzáférést. A cenzúra az összes nyelvi változatot érinti.

május 1.
A Momentum Mozgalom által szervezett tüntetés a Szabadság térről a Kodály Köröndön keresztül Hősök terére vonult.

május 5. – Magyarországon több változtatás mellett 108 000 diák kezdi meg az érettségi vizsgákat. A változtatások érintik a lebonyolítás rendjét, a feladatokat és az értékelést.

május 8. – Leteszi hivatali esküjét az újraválasztott magyar államfő, Áder János.[61]

május 9.
A Magyar Tudományos Akadémia 188. közgyűlésén megválasztják sorrendben a 20. elnöknek újabb három évre Lovász Lászlót, főtitkárrá Török Ádámot, főtitkárhelyettessé Barnabás Beátát, az alelnöki pozícióra pedig Bokor Józsefet, Freund Tamást és Vékás Lajost.

május 10.
Csődöt jelent a német napelemipar büszkeségének gondolt Solarworld.

május 13.
A Salvador Sobral által képviselt Portugália nyeri a 62. Eurovíziós Dalfesztivált az ukrán fővárosban, Kijevben.

május 22.
Terrortámadás a Manchester Arena-ban rendezett Ariana Grande-koncerten. A merényletnek 22 halálos áldozata és 59 sebesültje van.

május 23.
Átadják Szegeden az Extreme Light Infrastructure lézerlaboratóriumát.

május 26–27.
A Családok XI. Világkongresszusa Budapesten.

június 1.
Donald Trump elnök bejelenti, hogy kilépteti az USA-t a párizsi éghajlatvédelmi egyezményből. A kilépési folyamat akár négy évig is eltarthat.

június 3.
Terrortámadás London Southwark városnegyedében. Egy fehér furgon nagy sebességgel felhajtott a London Bridge járdájára és több gyalogost elgázolt, majd a helyszínről menekülő három támadó késsel támadt a járókelőkre a közeli piac, a Borough Market környékén.

június 5.
Montenegró a szervezet 29. tagjaként csatlakozik a NATO-hoz.

június 8.
Előrehozott parlamenti választást tartanak Nagy-Britanniában.

június 11.
Theresa May vezetésével Londonban megalakul – a Konzervatív Párt és a Demokratikus Unionista Párt (DUP) együttműködésével – az új, kisebbségi brit kormány.

június 20.
Életbe lép az az uniós jogszabály, amely lehetővé teszi az ukrán állampolgárok vízum nélküli beutazását az EU-ba.

július 1.
Magyarország átveszi Lengyelországtól a V4-ek soros elnöki tisztségét, amely 2018. június végéig tart.

július 3.
Megújítják a Himnusz kéziratának letéti szerződését, mely szerint továbbra is, de immáron határozatlan ideig az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik és évente egyszer a nagyközönség számára is láthatóvá teszik a felbecsülhetetlen értékű iratot.

augusztus 17.
Terrortámadás Barcelonában.

augusztus 24.
A Magyar Nemzeti Bank megújított 1000 forintos címletű bankjegyet bocsát ki. A készpénzforgalomban csak 2018. március 1-től lehet vele fizetni.

szeptember 19.
Földrengés Mexikó középső részén, több száz halottal.

október 1.
Függetlenségi népszavazás Katalóniában, melyet a spanyol kormányzat illegálisnak minősít.

Stephen Paddock a Las Vegas-i Mandalay Bay Hotel és Kaszinó 32. emeletéről a szállodával szemben megrendezett szabad téri koncert nézőire lő.

október 2.
Lemond a Magyar Szocialista Párt (MSZP) miniszterelnök-jelöltségéről Botka László.

október 10.
Carles Puigdemont katalán elnök a katalán parlamentben bejelenti, hogy az október 1-jei népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, majd ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírják Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggeszti.

október 11.
A spanyol kormány – a katalóniai eseményekre válaszul – hivatalosan felszólítja a katalán kormányt, hogy tisztázza, miszerint kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét vagy sem.

október 27.
A katalán parlament kikiáltja a függetlenséget, melyre válaszul Mariano Rajoy spanyol kormányfő meneszti a katalán kormányt, feloszlatja a parlamentet és december 21-re előrehozott tartományi választásokat ír ki.

november 21.
Orbán Viktor beszél a Kína-CEEC csúcstalálkozón, Budapesten

november 27–28.
Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó Budapesten.

december 5.
Az Egyesült Államok legfelső bírósága jóváhagyja Donald Trump elnök legutóbbi, harmadik beutazási tilalmának teljes életbe léptetését hat muzulmán többségű országgal – Csád, Irán, Líbia, Szomália, Szíria és Jemen állampolgáraival – szemben, jóllehet alsóbb szintű bíróságokon még folyik a vita a korlátozás egyes részleteinek törvényességéről.

december 6.
Donald Trump amerikai elnök bejelenti, hogy az USA Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet.

december 25.
Erdő Péter prímás celebrálta a Éjféli misét a Bazilikában, Budapesten.

Megosztás