Napok óta több panasz érkezik a csapokból folyó vízre

Visszatérő probléma, hogy időnként elszíneződött víz folyik a nagyatádi csapokból, ám ezt korántsem helyi sajátosság: a több mint egy évtizede bevezetett rezsicsökkentés miatt a szolgálatóknak gyakorlatilag esélye nincs a karbantartáson túl más beavatkozásra a rendszerükben.

– Frusztráló, amikor az esti gyerekfürdetésnél derül ki, hogy megint olyan víz folyik a csapból, amibe nem szívesen teszem bele a gyereket – fogalmazott egy nagyatádi édesanya.

A napokban több utcából is jelezték (például az Aradi és a Jókai utcákból), hogy elszíneződött, barna víz folyik a csapokból. A probléma nem új, és rendszeresen visszatérő jelenség.

Ilyenkor a szolgáltató nem tud mást tenni, mint azt, hogy átmosatják a rendszert. Ilyenkor a tűzcsapokon keresztül több szakaszban addig öblítik a vizet, amíg tiszta nem lesz. Ezenfelül eseti bejelentésekre is elvégzik az öblítést, évente több alkalommal is – tájékoztatta az Atádhírt a DRV sajtószóvivője. (A hálózatmosatást minden évben két alkalommal tervszerűen is végzik.)

Fotó: Facebook

A szolgáltató azt is közölte, hogy ez a sárgás-barnás víz az egészségre nem ártalmas, az elszíneződést az évek során a vezeték falára kirakódott vas és mangán okozza, mely amúgy kismértékben, oldott állapotban mindig jelen van a vízben.

A helyzet a közeljövőben vélhetően nem fog javulni, ugyanis a vízműveknek a jogszabályok szerint minden évben el kell készíteniük egy úgynevezett gördülő fejlesztési tervet. A legutóbbi összegzéséből kiderült, hogy országosan mintegy 3000 milliárd (ez nem elírás) forint felújítási és beruházási költségre lenne szükségük a következő 15 évben (A DRV Nagyatádon és környékén 2038-ig 851 millió forintot költene beruházásra és fejlesztésre), ám a lakosság számára már 12 éve ugyanannyi a vízdíj a rezsicsökkentés miatt. Ami azonban rövid távon politikai siker, az hosszabb távon katasztrófához vezet, hisz a hálózat egyre öregebb, egyre gyakrabban következik be csőtörés. Emiatt a hálózatba betáplált ivóvíznek legalább a 20 százaléka értelmetlenül elfolyik.

Mindezek ellenére a kormány – ahogy írtuk – a lakossági vízdíjakhoz érdemben nem nyúlt hozzá az elmúlt több mint egy évtizedben, azaz a víziközművek ugyanannyiból kénytelenek gazdálkodni, mint akkor, miközben az árak brutálisan elszálltak. Annyi változás történt, hogy a nem lakossági fogyasztóknak 2024-től köbméterenként 576 forintot kell fizetni a bejövő vízért, és 881 forintot a kimenő szennyvízért, ez összesen 1457 forint, az egész országban egységesen. Ehhez jön az alapdíj, amely a nagyfogyasztóknál akár havi félmilliós-milliós tétel is lehet, függően attól, hogy milyen átmérőjű csövön folyik be az ivóvíz, és folyik ki a szennyvíz. Az így befolyó összeg azonban csupán tűzoltásra jó, érdemi fejlesztést nem tudnak a szolgáltatók végezni. Erről bővebben a G7 és a 24.hu írt.

Mindenesetre a DRV sajtószóvivője azt írta, hogy ha elszíneződést tapasztalnak a felhasználók, kérik, hogy jelentsék be a DRV-infovonalon, a 06 80 240 240-es telefonszámon.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás