Nem kap minden pedagógus akkora béremelést, mint amekkorát a kormány ígért

Szerdán megérkezett az Európai Bizottságtól az írásos garancia a pedagógusok béremelése kapcsán. Mint ismeretes: a kormány azt ígérte, hogy 32,2 százalékos kapnak a pedagógusok. Időközben kiderült, hogy ez pusztán átlag, sokan kevesebbet kapnak, de beszéltünk olyan pedagógussal is, akinek még azt sem tudták megmondani, hogy mekkora béremelést kap.

– Az év eleji értekezleten nem tudtak a béremeléssel kapcsolatban semmit mondani, csak általánosságokról volt szó – fogalmazott az egyik nagyatádi pedagógus az Atádhír kérdésére.

Egy biztos: megérkezett az Európai Bizottságtól az írásos garancia az Európai Bizottságtól a pedagógusbér-emelés kapcsán.

…a tanárok, az óvópedagógusok, valamint nemzeti forrásból a szakképzésben oktatók is biztosra vehetik, hogy január 1-jétől 32,2 százalékkal emelkedik a bérük – idézte az MTI Gulyás Gergely bejelentését.

A dolog szépséghibája, hogy a legtöbb pedagógus bére sokkal kisebb arányban nőhet, mint 32,2 százalék – írja a Népszava. Ennek az egyik oka a lap szerint az, hogy emelkedés nem a tavaly novemberi vagy decemberi bérekhez mérten történik majd, hanem a múlt évi pedagógus-átlagbér alapján számolják ki, az így megállapított bértömeget pedig létszámarányosan osztják majd szét az intézmények között.

Emiatt az is könnyen előfordulhat, hogy egy néhány éve pályán lévő pedagógus fizetése jóval nagyobb mértékben növekszik majd, mint azoknak, akik már évtizedek óta a katedrát koptatják. Erről panaszkodott egy régóta tanító nagyatádi pedagógus is.

– Elképzelhető, hogy én kapok egy 10 százalékos emelést, ha egyáltalán kapok, mert ahhoz, hogy a pályakezdő kollégák bére elérje a törvényi minimumot, sokkal nagyobbat kell emelni a bérükön, és ezért az idősebbekre nem jut annyi, mert eleve valamivel magasabb a bérünk.

Ráadásul a pedagógusok 99 százaléka által aláírt státusztörvény a fizetés csökkentésére is lehetőséget ad, ugyanis a törvényben bevezettek egy úgynevezett teljesítményértékelési rendszert, amely 2025 szeptemberétől lehetőséget ad arra, hogy a rosszul teljesítő tanárok bére a törvényben határozott alsó határig – azaz bruttó 410 ezer forintig – csökkenthető legyen. Azt, hogy ki teljesít rosszabbul, azt az igazgató dönti majd el. Az igazgatók teljesítményéről pedig az iskola fenntartója – jellemzően a tankerület, illetve a szakképzési centrum – dönt majd.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás