Nemcsak rekkenő hőség, de extrém UV-B sugárzás is lesz pénteken

Holnap tetőzik a hőhullám, akár 38-39 fokot is mérhetünk, a térségben pedig extrém magas lesz az UV-B sugárzás. Ma van az év leghosszabb napja.

Akár az 1917-ben mért melegrekord (38,2 fok) is veszélybe kerülhet holnap, mert az idei nyár első hőhulláma pénteken éri el a csúcspontját. A legmelegebb a déli, délnyugati tájakon lesz, 38-39 Celsius-fok sem kizárt. 

Ezzel el is érjük a hőség csúcspontját, szombaton ugyanis már egy hidegfront söpri ki a forróságot az ország nagy részéről élénk, erős északias széllel, záporokkal, zivatarokkal kísérve – írja az Időkép.

A rekkenő hőség mellett extrém magas UV-B sugárzással is kell számolni. Térségünkben meghaladhatja a 8.0-ás értéket, ami annyit tesz, hogy az ilyen értékeknél az érzékeny bőrű emberek akár már 10 perc alatt is leéghetnek, de a kevésbé érzékenyeknek is elég lehet hozzá 30 perc.

A hőségriasztás várhatóan szombaton éjfélig lesz érvényben, erről itt írtunk:

Mindezek annak fényében is aggasztók, hogy a csillagászati tavasz csak ma ér véget, 22:50-kor lesz a nyári napforduló. A nyári napforduló összeforr Szent Iván napjával, illetve éjjelével, azonban az évek során június 24-e helyett már június 20-án vagy 21-én következik be a legrövidebb éjszaka. Ennek oka a Föld forgástengelyének térbeli elmozdulása, amely következtében évente 24 percet tolódik a napállás maximumának időpontja – írja a HVG.

Mindenesetre Nagyatádon is megünnepeljük a napfordulót, a szentivánéji nyárköszöntő keretein belül, ahol számos program várja az érdeklődőket, ezekről itt olvashatnak bővebben:

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás