Nemes céllal teljesítette a Balaton Szupermaratont a legszebb kék folt

Olasz és magyar csapat közösen teljesítette a Balaton Szupermaratont a napokban. A sporton kívül egy nemes gondolata is volt az olaszoknak, amihez a magyarok is csatlakoztak: felhívták a figyelmet az autizmusra.

Közös csapatként indultak az olaszok és a magyarok a Balaton Szupermaratonon a napokban. A dolog nem példa nélküli, már egy évtizede is volt ilyen, akkor három csapatra való ember állt össze, hogy együtt teljesítették a távot, ám az idei futás merőben más volt, hisz a sport mellett egy jelenségre is felhívták a figyelmet, mégpedig az autizmusra, az autizmussal élők nehézségéire.

Ez a gondolat már korábban megfogalmazódott a testvérvárosiakkal (San Vito), erről ifj. dr. Herr Gyula és Valentino Gregoris közösen beszéltek még decemberben. Akkor elhatározták, hogy egy figyelemfelhívásként egy „szép kék foltként” teljesítik a versenyt. Idén is több csapat alakult, szám szerint három, a befutót pedig együtt teljesítették.

Nemcsak a versenyzők, hanem a kísérők is egyforma ruhát húztak Sporttal az autizmusért felirattal, és a négynapos verseny minden befutóját közösen teljesítették.

– Jól látható jelenség volt, komolyan tapsot kapott a megjelenésünk. A cél, hogy felhívjuk a figyelmet az autizmus jelenségére, megvalósult a versenyen – mondta ifj. dr. Herr Gyula. – Az autizmust egyre jobban kezdi megérteni a világ, elfogadni, hogy van másképp működő agy. Ha ezeket a mi tipikusan gondolkodó agyunkkal képesek vagyunk elfogadni, akkor értékes tagjai lehetnek a társadalomnak – folytatta.

Egy kutatás szerint Magyarországon minden századik ember érintett az autizmusban. Van, aki a spektrum olyan részén helyezkedik el, ami a mindennapi életét kevésbé befolyásolja, de vannak olyanok is, akiknek a mindennapok is kihívást jelentenek. Azért, hogy emberek jobban megértsék, megismerjék és elfogadják az spektrumzavarral élőket az ENSZ 2007-ban április 2-át jelölte meg az autizmus világnapjának.

Ahogy decemberi előadásában ifj. dr. Herr Gyula fogalmazott: nem mások ők, csak másképp látják a világot.

Nicola Vettorato és Valentino Gregoris közös befutója

(Fotók: Fábián Viktória)

Megosztás