Intim fotókat csalt ki iskolatársától a barcsi fiatal

A barcsi rendőrök személyes adattal visszaélés miatt folytattak eljárást egy középiskolás fiú ellen, aki beismerte a bűncselekmény elkövetését.

Egy barcsi fiatal 2022 elején hamis profilt hozott létre az egyik internetes közösségi oldalon, és álnéven üzenetváltást kezdeményezett egy iskolatársával, akire haragudott. A beszélgetések során intim fotót csalt ki tőle, amit később több osztálytársának is elküldött. A nyomozók az adatgyűjtés során azonosították a fiatalkorú elkövetőt, akit személyes adattal visszaélés vétség megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki. A középiskolás fiú beismerte a bűncselekmény elkövetését, és megbánást mutatott.

A Barcsi Rendőrkapitányság a szükséges nyomozati cselekményeket elvégezte, és az eljárás iratait a napokban küldte meg a Kaposvári Járási Ügyészség részére.

A rendőrség ajánlásai diákoknak, a biztonságos internet használatához:

– Kezeld óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel veled a kapcsolatot! Nem tudhatod biztosan, ki van valójában a profil mögött!

– Gondold át, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan.

– Ne tegyél közzé és ne ossz meg kihívó, másokat sértő képet!

– Ha találkozni szeretnél valakivel, akit online ismertél meg, mindig szólj előtte szüleidnek, és csak az ő engedélyével, és tudtával tedd azt meg!

– Fogadd el, hogy szüleid biztonsági szűrőt állíthatnak be a gépeden, ezzel felügyelve az internethasználatot! Az alkalmazással nagyobb biztonságban lehetsz az online világban.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás