240 ezerrel kevesebbet ér ugyanaz a munka Somogyban, mint Pesten

Már 68 ezer forinttal kevesebb a nettó bér Somogyban az országos átlagnál. Vármegyénkben a legrosszabb a foglalkoztatottsági arány, és itt a legalacsonyabb a gazdaságilag aktívak aránya.

Vár nélküli megyénk megítélése szempontjából sokkal jobb lenne, ha mostanság egyáltalán nem készülnének statisztikák. A KSH 2022-t összegző, friss kiadványa egészen lesújtó munkaerőpiaci képet fest Somogyról.

Még az a legjobb hír benne számunkra, hogy „csak” az ötödik legrosszabb a megyék között a somogyi nettó átlagkereset: 275 ezer forint, ami 68 ezerrel kevesebb az országos átlagnál (343 ezer forint).

Az alkalmazottak 20%-kal kevesebbért dolgoztak az országos átlagnál. A fizikai dolgozók átlagosan bruttó 333 ezer, a szellemiek 517 ezer forintot kerestek. A legjobban kereső fizikai munkások Győr-Moson-Sopronban élnek, akik tavaly átlag bruttó 460 ezerért dolgoztak, egy pesti szellemi foglalkozású pedig bruttó 755 ezret kapott átlagosan.

Somogyban a leggyengébb a foglalkoztatottság

A somogyi munkaerőpiacon 125 ezren jelentek meg foglalkoztatottként, az arány itt a legalacsonyabb Szabolccsal együtt (68,1%, illetve 68,2%).

Ezer lakosra az országos átlagnál (24) több, 38 álláskereső jutott, a vármegyén belül arányuk a Siófoki járásban volt a legkedvezőbb (25), a Barcsi járásban pedig a legkedvezőtlenebb (71).

Grafika: penzcentrum.hu
Grafika: penzcentrum.hu

Tíz üres álláshelyre itt jutott az országban az egyik legtöbb álláskereső

Somogyban 2022. december végén 11 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Számuk az országos átlagnál kevésbé, 3,1%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az álláskeresők legnagyobb hányada (46%-a) legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végezte el, emellett 28%-uknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, 21%-uknak érettségi, illetve technikum volt a legmagasabb végzettsége, 4,2%-uk pedig diplomával rendelkezett.

A munkaerőpiac feszesebbé vált: tíz üres álláshelyre átlagosan 39 álláskereső jutott az országban. Sajnos, Somogyban az egyik legtöbb: 157. A főváros és a vármegyék tekintetében a két szélsőértéket Győr-Moson-Sopron, illetve Baranya vármegye képviselte, a tíz üres álláshelyre eső 11, illetve 264 álláskeresővel.

A gazdaságilag aktívak aránya Somogyban a legalacsonyabb

Mindössze 72,5 százalék. 2022 IV. negyedévében Somogy vármegyében a 15–64 éves népesség 72,5%-a, 133 ezer fő volt gazdaságilag aktív.

Grafika: penzcentrum.hu
Grafika: penzcentrum.hu

Megosztás