Ágy, asztal: tévé, telefon, tablet

Az óvodáskorú gyerekek negyede még este 10 órakor is a tévé előtt ül – derül ki az elborzasztó statisztika egy új felmérésből. Szakértőt, pedagógust és szülőket kérdeztünk ezzel kapcsolatban.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Nielsen 2012 és 2021 közötti időszakot felőlelő felméréséből kiderül az a megdöbbentő adat, hogy a 4 és 7 év közötti korosztály negyede még este 10 órakor is a tévé előtt ül, sőt, még 23 órakor sem elhanyagolható a jelenlétük. 

– Katasztrófa, ami van – panaszolta egy nagyatádi pedagógus. – Én törvényileg tiltanám, hogy hat éves koráig képernyőt nézzen a gyerek. A szülők pedig büszkén mesélik, hogy milyen ügyesen kezelik a gyerekek a telefont. Azért ahhoz nem kell diploma, és attól sem kell félni, hogy lemaradnak bármiről, két hét alatt bármikor megtanulják ezeket kezelni.

A legnagyobb problémát abban látja, hogy azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a képernyő előtt, képtelenek hosszabb ideig figyelni, ami a tanulásra is rányomja a bélyegét, ugyanis írástanulás közben – ami az egyik legnehezebb egy kisiskolásnak – nem kapnak azonnali jutalmat, hanem meg kell küzdeni  a sikerélményért, és ha nincs azonnali jutalom, akkor az érdeklődés is hamar eltűnik. 

– Sokkal rosszabb a helyzet, mint öt éve. Meredeken süllyedünk, és funkcionális analfabétákat nevelünk, mert hozzászokott gyerekkorban az agy ahhoz, hogy készen kap mindent. Emiatt vannak problémák a szövegértéssel. Nem azzal van a gond, hogy nem tudnak elolvasni valamit, hanem azzal, hogy nem értik, amit olvasnak. Kiveszett a képzelőerő – panaszolta.

Ezt alátámasztja a legutóbbi, 2018-as PISA-felmérés eredménye is, amiben 15 éves diákok kaptak különböző, kompetenciaalapú feladatsorokat, aminek az egyik eleme a szövegértés. Ebben a mutatóban a tanulók több mint negyede gyengén teljesített, ami azt jelenti, hogy minden negyedik gyerek nem érti meg azt, amit elolvas.

Természetesen a szülői felelősség is felmerül, ugyanis a gyerekek a szülői mintát követik. Ha a gyerek azt látja, hogy a szülei a tévé előtt ülnek, akkor hogyan várhatnák el a gyerektől, hogy ők ne ugyanezt tegyék, és mire eljut egy gyermek az iskolás korig, addigra vélhetően kialakul egy olyan figyelemhiányos állapot, amit nem, vagy csak nagyon nehezen lehet helyrehozni.

– Nehéz kérdés, mert egyrészt nem akarok digitális analfabétát nevelni a gyerekemből, másrészt pedig tudom, hogy fiatal korban nem tesz jót a képernyő. Én azon az elven vagyok, hogy meg kell találni az arany középutat, ott kell lenni mindig a gyerek mellett, és vonzó alternatívákat kell nyújtani neki, amikkel kiválthatjuk a képernyőidőt. De azt elképzelni sem tudom, hogy ennyi gyerek, ilyen fiatalon a tévé előtt ült este tízkor. Egy gyereknek rendszerességre, pihenésre és nyugalomra van szüksége. Ezek közül a tévé egyiket sem tudja megadni – reagált a problémafelvetésre egy nagyatádi édesapa.

Persze, nem vagyunk naivak, és tudjuk, hogy a mai világban nem lehet eltiltani a gyerekeket a tévé, a tablet és a telefon képernyőjétől, viszont fontos megjegyezni, hogy két éves kor alatt a legmegengedőbb szakemberek szerint sem tesz jót, ha bármilyen képernyőt néz a gyerek. 

– Megtiltani nem tudom neki, hogy képernyőt nézzen, de nem is szeretném, viszont szabályozom, hogy mit nézhet, és azt mennyi ideig. Ha pedig kérdése van valamilyen történéssel kapcsolatban, amit lát, akkor válaszolok rá, átbeszéljük – mondta egy nagyatádi szülő.

Másikuk, akinek egy hétéves kislánya van, elmondta, hogy általános jelenség, hogy az iskolában már mobiltelefont visznek magukkal a kortársak, így egyre nehezebb elmagyarázni a gyerekének, hogy neki miért nem lesz még egy darabig telefonja. 

Tamás Alexandra, a Nagyatádi Kórház Egészségfejlesztési Irodájának okleveles pszichológusa elmondta, hogy a tanító célú mesefilmekből sem tanulnak semmit a gyerekek, mert a tanításról elveszi a hangsúlyt a rengeteg szín, a mozgás és a hangok. Sőt, szemernyit sem javul a szókincsük sem a mesenézéstől.

– Manapság gyermekeink egyre több időt töltenek a virtuális világban, gondolok itt a tévén, telefonon, tableten való youtube mesenézésre, vagy bármi másra. Minap utaztam vonaton Budapestre, velem szembe ült egy család egy kisgyermekkel, úgy 2-3 év közötti lehetett. Én úgy gondolom, hogy hatalmas élmény lehet vonaton utazni egy gyermeknek, hallani az ottani különleges hangokat, zajokat, nézni az ablakon elsuhanó látványt, hiszen Thomassal utazunk. Együtt a családdal felfedezni és örülni ezeknek az új tapasztalásoknak. A gyermek egyszer csak mondott valamit, egyedül a szülők értették, hogy mit szeretne: a telefont. Másfél órán át a youtube-on kószált, ment erre, ment arra, váltogatta a képeket, közben a szülők nyugodtan tudtak beszélni. Ergo a telefon bébicsősszé vált, ami sok dolgot elvesz a gyermektől. Elveszi a lehetőséget, hogy megszólaljon, mert a telefonnal nem lehet beszélgetni, így a fejlődése lelassul, elakad, és megszületnek a beszédproblémák. Kétévesen, ha a gyermek nem mond szavakat, az gond. Elveszi a telefon a fantáziát, mert nem kell elképzelnie semmit, készen megkapja, ezért nem kell gondolkodni, és ezért sem lesz kíváncsi, hogy felfedezze a körülötte lévő világot. Fantázia nélkül elveszünk a világban, nem fogunk tudni problémákat megoldani, pedig az élet folyamatosan szembeállít minket vele, amivel kreatívan kell megküzdenünk. Ez a sikeres, kiegyensúlyozott, boldog élet feltétele.

Alexandra hozzátette még azt is, hogy a pihentető alvás létfontosságú a gyerekek számára, és éppen a képernyő az, ami elveszi ezt tőlük, ugyanis az abból sugárzó kék fény felébreszti az emberi agyat, olyan, mint a napfelkelte. Ha a gyerek lefekvés előtt tévét néz, az felborítja a biológiai óráját, stimulálja az agyát. Az iskolában koncentrálni, figyelni kell, csak a pihent agy képes erre. Ahhoz, hogy ott jól teljesítsenek, ezekre szükség van.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb ajánlása szerint

  • 2 éves kor alatt egyáltalán ne töltsön a gyerek idő ta képernyők előtt
  • 2 és 5 éves kor között legfeljebb napi 1 órát

töltsenek a gyerekek a képernyők előtt.

Kitérnek arra is, hogy lefekvés előtt 1 órával már nem ajánlatos a gyermekeknek a képernyő, illetve étkezés közben, valamint háttérzajként sem javasolják a tévét, tabletet, telefont. 

Forrás: depositphotos.com
Forrás: depositphotos.com

Megosztás