A legszegényebbek számára ért véget az árstop

A kisboltoknak az árstopot követően nem kell kötelezően akciókat hirdetniük. Eddig sem tudták tartani az árversenyt a kiskereskedelmi láncokkal, ezek után pedig gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe kerülnek.

Augusztus elsején ugyan véget ért az árstop, ám továbbra is számos terméket kell kötelezően akciósan árulniuk a kiskereskedelmi láncoknak szeptember 30-ig, de csak azoknak, amelyeknek az 2021-es árbevétele meghaladta az egymilliárd forintot.

A kötelező akciózás miatt a kormány rögzítette, hogy ezek a boltok a korábban árstoppal érintett termékeket nem adhatják a beszerzési árnál drágábban (hetente két-két kategóriában legalább 15 százalékkal még a beszerzési árnál is olcsóbban kell adniuk), azaz a kiskereskedelmi láncoknak semmi haszna nincs példának okáért a tyúktojáson. Ennek ellenére a boltok többségében 45-50 forintért lehet megvásárolni a tojás darabját, míg az árstop idején 68 és 100 forint közötti tartományban mozogtak az árak. A kötelező akciók körét egy rendeletben ki is terjesztették, így gyakorlatilag elhanyagolható azoknak a termékkategóriáknak a száma, amelyekből nem kell akciót hirdessenek a láncok.

A falusi kisboltokra, amelyeket jellemzően egy család, vagy helyi vállalkozó üzemeltet, értelemszerűen a fentiek nem érvényesek, amelyeknek nem sok lehetőségük maradt: eldönthetik, hogy veszteségesen üzemelnek, így versenybe szállhatnak a kiskereskedelmi láncok áraival (még nagyobb veszteséggel, mint amazok, hisz egy hipermarket jobb áron szerzi be a termékeket), vagy jóval magasabb áron árulják a portékát.

Ennek a helyzetnek a kárvallottjai épp a legszegényebbek lesznek, azok, akik vagy anyagilag, vagy egészségügyi okból nem tehetik meg, hogy a legközelebbi olyan településre menjenek bevásárolni, ahol valamelyik lánc üzlete megtalálható, így ők kénytelenek lesznek a helyi kisboltban megvenni a mindennapi betevőt.

– Örülök, ha az itteni boltig el tudok menni, nemhogy bemenjek Atádra, vagy Kaposvárra csak azért, hogy vásároljak, és haza sem tudnám hozni – fakadt ki egy közeli faluban egy idős asszony. – Persze a tévében azt mondják, hogy csökkennek az árak, de ők nem ebben a valóságban élnek – mutatott körbe a falun.

Egy kisboltos azt mondta: a Magyar Falu Programban kaptak most ugyan némi pályázati pénzt, de az úgyis elmegy rezsire (a támogatást nem költhetik működési költségeken kívül másra) a télen, ha nem változnak az energiaárak. Ő egyébként beszerzési áron adja a főbb termékeket.

– Valahogy szeptember végéig kihúzom, aztán, ha ugyanúgy meghosszabbítják a kötelező akciókat, mint tették azt az árstopnál, akkor nem tudom mit csinálok, mert így is, hogy a beszerzési árért adok néhány dolgot, a vevők panaszkodnak, hogy milyen drága itt minden, számon kérik, hogy miért nem akciózok, amikor kötelező lenne. Igyekszem elmagyarázni, hogy rám az a rendelet nem vonatkozik, de sokszor hiába – panaszolta.

(Csak az előző évben négyezernél is több kisbolt zárt be végleg, amelyek között másfélezer élelmiszer- és italbolt található, és az országban 661 olyan település van jelenleg, ahol csak egyetlen kisbolt működik.)

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás