A második legrosszabb a somogyi foglalkoztatottság

Megyénknél csak Nógrádban alacsonyabb a foglalkoztatási ráta, Somogyban a munkanélküliek aránya is növekedett az egy évvel korábbihoz képest. Egy-két javuló mutató ellenére is a sereghajtók között vagyunk.

Az aktív korú – 15 és 64 év közötti – somogyiak kevesebb mint kétharmada (64,6%-uk) volt idén májusban foglalkoztatott. Ennél már csak Nógrád megyében rosszabb a helyzet, ahol mindössze 60,8% volt ez az arány – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.

A munkanélküliség hat megyében növekedett az előző év azonos időszakához képest májusban, melyek mindegyike – Somogy kivételével – a leszakadó keleti országrészben található. Megyénkben csaknem másfélszeresére nőtt a munkanélküliségi mutató, amit csak Nógrád és Békés előz meg, ahol több mint kétszeres volt az emelkedés.

(Forrás: KSH)

Az már tavaly májusban is látszott, hogy az egyébként is nehéz helyzetben lévő megyéket még kilátástalanabb pozícióba juttatta a járvány. Akkor a privátbankár.hu írta meg, hogy a 17 ezer új álláskereső közel fele (46%-a) három megyéből származott: Szabolcs-Szatmár-Beregből, Borsod-Abaúj-Zemplénből és Somogyból. Megyénkben akkor 1884 fővel nőtt a regisztráltak száma egyetlen hónap alatt.

Somogyban a nyilvántartott álláskeresők száma idén májusban 12788 fő volt, több mint 36%-uk legalább egy éve megszakítás nélkül szerepelt a nyilvántartásban, azaz tartósan munkanélküli.

Ahogy a fertőzöttek száma ismét növekedésnek indult, és őszre már ismét a járvány rohamos terjedését vetítik előre, a foglalkoztatottságra jelentett fenyegetés újra fokozottan érintheti a gazdaságilag kiszolgáltatottabb megyéket, így Somogyot is.

Megosztás