Az Év tájháza lett a somogyszobi Vilma-ház

A Magyar Tájházak Szövetsége országos szakmai konferenciáján adták át az Év tájháza címet a hétvégén. Az elismerést az idei évben a világörökség várólistáján is szereplő épület, a somogyszobi Vilma-ház nyerte.

Az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet viselő épület újabb elismerésben részesült, ugyanis megkapta az Év tájháza 2022. címet.

A Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöksége a csaknem 20 éves példaértékű gyűjtő, értékmegőrző, bemutató, örökséget éltető és közösségteremtő tevékenységéért adományozta az elismerést a Vilma-háznak.

A jómódú, református Puskás család által 1839-ben építtetett háromosztatú, füstöskonyhás lakóház Somogyszob első tégla parasztháza. Az utolsó tulajdonos, Puskás Vilma, halála után (1982-ben) országos műemléki rangot kapott a lakóház és községi tulajdonba került. 2001-ben a KÖH műemlék- helyreállítási programja keretében a Ház védelmére és működtetésére létrehozott Vilma Háza Alapítvány közreműködésével és az Önkormányzat segítségével sikerült az épületet fölújítani, fölavatni és átadni a köz javára 2003. szeptember 6-án. A Ház berendezését a falu polgárai adták össze. A régi szellemi, tárgyi emlékek gyűjtése még ma is tart. Az ingatlan, a rajta levő épületekkel az önkormányzat tulajdona, a gyűjtemény, a berendezés és egyéb ingóságok a Vilma Háza Alapítványé.

A porta folyamatosan szépül, gyarapodik: kinti kemence, zsaluszerkezetes melléképület, fonott góré, kút, méhes került áttelepítésre az idők folyamán műemlékvédelmi engedélyekkel. A 2009-es leltározás óta hivatalosan is muzeális kiállítóhely a Vilma Háza. Pályázati úton a hátsó udvarra egy melléképületet építtettek konyhával, kemencével, foglalkoztatóval. Itt kapott helyet egy kovácsműhely is. A foglalkoztató tetőterében látványraktárt alakítottak ki, a mezőgazdasági eszközök bemutatóhelye a fészer. Egy kisebb épületben asztalos-kádár műhelyt és egy nyári foglalkoztatót találunk. Megnyílt az apró „Budi-múzeum” és egy adományba kapott pince is került a portára szőlészeti-borászati eszközökkel együtt.

A ház gazdag gyűjteménye a 40 lelkes önkéntesnek köszönhetően egész évben fogad egyéni és csoportos látogatókat, gyermekcsoportokat kézműves foglalkozásokra is. Rendezvényeik közül a legnépszerűbbek: a Húsvéti-rét, az augusztus 20-i kenyéráldás, a Vilma-nap, a szüret és az adventi mézeskalács-díszítés.

A Vilma-ház közgyűjteménye egész évben látogatható. Gyermekcsoportok részére kézműves foglalkozásokat, viselet-bemutatót, népi gyermekjátékokat tartanak.

Megosztás