Az év végéig maradnak a kötelező akciók, de ezzel nem mindenki jár jól

A kormány az év végéig meghosszabbította a multiknál a kötelező akciókat a kormány, ami eredetileg szeptember 30-ig szólt volna. Az inflációs adatokon különösen nem segített, a kisebb boltoknak pedig egyenes árt.

December végéig hosszabbította meg a kormány a kötelező bolti akciókat, amik csak azokra a kiskereskedelmi láncokra vonatkoznak, amelyeknek 2021-ben az árbevétele meghaladta az egymilliárd forintot, azaz a falusi kisboltokra, amelyeket jellemzően egy helyi vállalkozó vagy család üzemeltet, nem vonatkozik.

Arról már korábban, a kötelező akciók bevezetésekor írtunk, hogy gyakorlatilag a legszegényebbek mozgástere még tovább szűkült, aki csak a helyi kisboltban tud csak vásárolni, ők drágábban jutnak hozzá azokhoz a termékekhez, amit a diszkontláncok kötelezően leakcióznak. Akkor az egyik Nagyatádhoz közeli település boltosa azt mondta: valahogy szeptember végéig kihúzza. Most már december végéig kell kihúznia, persze, garancia nincs rá, hogy azon túl már nem kötelezi akciók hirdetésére a boltokat a kormány. (Most az ATV Híradója is hasonlóról számolt be.) Érdemes megjegyezni, hogy 2022-ben négyezernél is több kisbolt zárt be Magyarországon, és a szakértők szerint ez a tendencia idén is folytatódni fog, részben az energiaáraknak, részben pedig a fenti intézkedéseknek köszönhetően.

Ráadásul, hiába a kötelező akciók, az élelmiszer-infláció nemhogy csökkent volna, hanem az előző hónapban még nőtt is 0,3 százalékkal, és azt is hozzá kell tenni: ha sikerül is az év végére elérni a vágyott egy számjegyű inflációt, az nem azt jelenti, hogy csökkennek az árak, hanem csak annyit, hogy kisebb mértékben nőnek. Az elemzők 2023-ra 18 százalék körüli éves pénzromlást jósolnak, csaknem 4 százalékkal magasabbat, mint amekkora a 2022-es volt.

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás