Bezárt a csokonyavisontai fürdő

Döbbenten észlelték tegnap este a nyaralótulajdonosok a csokonyavisontai fürdő Facebook-oldalán: mától határozatlan ideig zárva tart. Úgy tudjuk, a kormányhivatal megsemmisítette a fürdő adásvételi szerződését.

Derült égből villámcsapásként érte a hír a helyieket és azt a mintegy 700 családot, akiknek a fürdő üdülőterületén nyaralóházuk van. A bejegyzés szerint

A fürdő működését olyan külső tényezők – legfőképp az ellenünk irányuló támadásokból eredő jogi intézkedések – nehezítik, amelyek, ellehetetlenítenek bennünket a további jogszerű zavartalan működtetéstől…

Így a kialakult helyzetre való tekintettel a fürdő 2022. április 13. napjától határozatlan ideig bezárja kapuit!

Március végén írtunk róla, hogy több hatóság is vizsgálja a csokonyavisontai fürdő értékesítésének ügyét. Ugyanis a fürdőt birtokló céget, a Thermál-Fürdő Kft-t 2021 augusztusában vitatott körülmények között adta el a helyi önkormányzat egy magánvállalkozónak. Az érvényes értékbecslés alapján mintegy 360 millió forintot érő cég 57 millió forintért került Kuti Balázs tulajdonába. A vételárból a vállalkozó 15 millió forintot fizetett ki, a szerződés szerint a további 42 millió forintot 2023. december 31-ig kell átutalnia. Ezen felül a vevő kézfizető kezességet vállalt a Thermál-Fürdő Kft. adósságaira, és vállalta a a fürdő üzemeltetését, a napi működés biztosítását.

Az értékesítés miatt rendőrségi feljelentés történt idén januárban. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya február 23-án „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt” elrendelte a nyomozást.

Ugyancsak a fürdő értékesítésének törvényességét vizsgálta a Somogy Megyei Kormányhivatal. Ennek határidejét kétszer hosszabbította már meg a kormány területi kormányzati igazgatási szerve. A legutóbbi is lejárt március 11-én. Most úgy értesültünk, a napokban megszületett a határozat: visszamenőleges hatállyal megsemmisítették az adásvételi szerződést.

Az ügy pikantériája, hogy március elején egy első lépésben 840 millió forintos fejlesztés alapkövét rakta le a helyszínen Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Kuti Balázs vállalkozó és Harasztia Attila polgármester.

Az általunk elért nyaralótulajdonosok azt mondták, igencsak megriadtak, féltik a vagyonukat, hogy értéktelenné válik, ha nem nyit ki a fürdő. Közülük a legtöbben hónapokat töltenek ott, mások pedig kiadják a fürdő melletti ingatlanjukat, vagyis ez egy fontos bevételi forrás a számukra.

Ma rendkívüli testületi ülést tart a csokonyavisontai képviselő-testület, ezt követően ígérte Harasztia Attila polgármester, hogy tájékoztatja az Atádhírt.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

 

Megosztás