Csaknem a harmadával kevesebb vért adnak Somogyban, mint 15 éve

Az országos véradási kedv általánosan csökkent az elmúlt másfél évtizedben: 130 ezerrel kevesebb véradás történt tavaly, mint 2007-ben. Somogyban még így is magasabb az országosnál a 100 főre jutó véradók száma.

Országosan az utóbbi években nagyot csappant a véradási kedv, ami a covid pandémiával hozható összefüggésbe. Ahogy arról korábban is írtunk, 2020 decemberében 20-30 százalékos volt a visszaesés. De sajnos már a járványt megelőzően is csökkenő volt a tendencia. A 15 évvel ezelőtti adatokhoz képest országosan 130 ezerrel kevesebb véradás történt 2021-ben, ez 28 százalékos visszaesés. Somogy megyében ugyanez az arány 32 százalékos csökkenést mutat: 18 ezerről 12 és fél ezerre zuhant vissza az éves véradások száma. Ugyanakkor a megyénkben magasabb a 100 főre jutó véradók száma az országoshoz képest: míg Somogyban 4,2 véradó jutó 100 főre, addig az országos adat csak 3,4 fő.

Forrás: KSH
Forrás: KSH
Forrás: KSH
Forrás: KSH

Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint jelenleg is viszonylag alacsonyak az országos vérkészletek: főleg az Rh negatív vércsoportokból kevés a tartalék: mindössze négy napig tartanának ki a jelenlegi készletek. Ami azért is mondható alacsonynak, mivel az egyik legfőbb, a vörösvértesteket tartalmazó vérkészítmény akár 30 napig is tárolható. Dr. Ambrusics Anna, a nagyatádi a vérellátó osztály vezetője szerint a legalább 10 napos készletek lennénenek megfelelően biztonságosak. Mivel a vérből készült készítmények csak korlátozott ideig tárolhatók, ezért nélkülözhetetlen a folyamatos véradás megszervezése. Ezt a Magyar Vöröskereszt végzi, ők szólítják meg a potenciális véradókat és ők szervezik a véradásokat.

Országos vérkészletek 2022. április 22-én
Országos vérkészletek 2022. április 22-én

Dr. Ambrusics Anna szerint a jelenlegi visszaesés a húsvét miatti hosszú hétvégével magyarázható, ugyanakkor már az ünnepek előtt is meglehetősen alacsony volt a vérkészletmennyiség – ezért is szerveztek országosan húsvéti véradást. Nagyatádon külön húsvéti kampányra még nem volt példa az elmúlt években.

Azért volt szükség a kampányra, hogy elegendő vérmennyiség álljon rendelkezésre az ünnepek alatt. Szerencsére Nagyatád mindig kiemelten teljesít: múlt kedden a közel 80 meghívottból csaknem 50-en adtak vért – mondta a doktronő.

Összehasonlításképp: az év más időszakaiban 80 megszólított potenciális donorból csak általában 20-an adnak vért egy héten. Nagyatádon ezt a Nagyatádi Kórház véradójában tehetjük meg minden kedden 8 és 15 óra között. A Magyar Vöröskereszt munkatársai minden egészséges felnőttet véradásra buzdítanak.

Megosztás